Ultimele Știri

Marian Oprișan a fost achitat în dosarul de corupție

Vicepreşedintele PSD, Marian Oprișan, a fost achitat după 8 ani de proces. El a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2006, pentru fapte de corupţie. Sentința nu este definitivă. În acest caz, cine va plăti prejudiciul adus statului?

În iunie 2006, Marian Oprișan, șeful Consiliului Județean Vrancea a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzațiile de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost  acordate, fals şi uz de fals. Potrivit DNA, în cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane de dolari din partea Ministerului Transporturilor pentru pietruirea drumurilor comunale din judeţul Vrancea.

Marian Oprişan este acuzat că a selecţionat şi a atribuit lucrările de construcţie unor firme neeligibile însă acestea erau conduse de apropiaţi ai acestuia. Firmele nu dispuneau de utilajele necesare pentru a realiza aceste lucrări, mi mult, una dintre ele nu avea sediu și nici angajați.

Cele trei firme contractate de Marian Oprișan trebuiau să execute lucrări de asfaltare pentru 41 de drumuri comunale, chiar dacă unele dintre ele erau deja asfaltate. Banii s-au încasat chiar dacă lucrarea nu era finalizată și astfel au rămas drumuri neasfaltate.

Lucrările s-au dovedit a fi de proastă calitate însă mai grav este faptul că acestea au fost realizate fără proiecte tehnice. Se pare că nu au existat inspectori autorizați de Inspectoratul de Stat în Construcţii deși, conform legii, este obligatoriu.

Plata pentru lucrări s-a făcut integral în momentul semnării contractelor, chiar dacă lucrările nu erau începute.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că în perioada 2004-2005, Oprişan Marian a negociat şi achiziţionat, fără hotărârea necesară a Consiliului Judeţean şi fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic „Căprioara”, în jurul căruia deţinea, împreună cu membrii familiei, 8 hectare de teren.

Prejudiciul adus statului de către Marian Oprișan a fost stabilit de către procurori la 1,9 milioane de dolari, în cazul lucrărilor de asfaltare a drumurilor comunale. Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la „Căprioara” şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila „Rucăr” şi „Hanul dintre Vii”, situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*