Ultimele Știri

Mari producători de medicamente, implicați în scandalul citostaticelor. Ce le cereau medicilor și cum îi recompensau

citostatice

Companii mari din domeniul farmaceutic precum Roche, Pfizer sau GlaxoSmithKline sunt printre cele implicate în recompensarea unor medici oncologi cu vacanţe de lux, pentru ca doctorii să prescrie preferenţial anumite medicamente.

Sunt 11 companii care ar fi implicate în această desfăşurare de forţe, atât producători, cât şi distribuitori, fiind vorba despre companii care au contracte şi furnizează medicamente în aproape toate spitalele din ţară.

Aceste companii au contract cu toţi distribuitorii mari din piaţă, iar împărţirea pieţei farmaceutice presupune că o proporţie de 90% revine primilor cinci jucători de pe piaţă, deşi la ANM sunt înregistraţi peste 400 de distribuitori.

În realitate însă, doar 100 sunt activi pe piaţa din România şi cumulează 90% din fondurile alocate din bugetul de stat pentru medicamente şi servicii medicale, ceea ce înseamnă că peste 90% din bugetul de 1320 milioane lei alocat anual pentru oncologice merge către aceste firme.

Ancheta a mai relevat că în cabinetele unor medici au fost descoperite stocuri de medicamente. Medicii prescriau medicamentul pe care îl cereau şi îl obţineau, iar CNAS făcea decontul în baza unui aşa-zis diagnostic care ar fi indicat acel tratament. Medicii rămâneau în posesia medicamentelor, întrucât pacienţii erau fictivi. Companiile decontau şi medicamente expirate, potrivit unor surse judiciare.

Anchetatorii au făcut percheziţii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judeţene Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, la Casa Judeţeană de Asigurări de Săntate Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă”, Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, şi la firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer. 

Cantităţi foarte mari de medicamente scumpe, laptopuri, calculatoare şi documente privind sejururi au fost ridicate de anchetatori în urma percheziţiilor făcute marţi, la companii farmaceutice, spitale şi clinici de oncologie, potrivit unor surse judiciare.

Printre medicamentele pentru tratamentul cancerului ridicate la percheziţii erau şi fiole care costă 20.000 de lei bucata.

 

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*