‘Marea Britanie va intra în recesiune’. Avertismentele lansate de noul raport al FMI

  • Adelina Mitrache
  • 19 iulie 2016
  • Externe
recesiune marea britanie

Din cauza votului britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană, FMI a redus estimările de creștere a economiei mondiale cu 0,1 puncte procentuale, la 3,1% în 2016 și 3,4% în 2017, avertizând că impactul s-ar putea agrava.

În aprilie, Fondul anticipa un avans de 3,2% al economiei mondiale în acest an și de 3,5% în 2017. FMI a publicat marți date revizuite, comparativ cu luna aprilie, referitoare la evoluția economiei mondiale, relatează Bloomberg.

Noile previziuni se bazează pe eventualitatea că autoritățile britanice și cele europene vor încheia noi acorduri comerciale care să evite creșterea barierelor economice.

Dacă discuțiile vor eșua, Marea Britanie va intra în recesiune pentru că un număr mai mare de companii financiare își vor transfera activitățile în zona euro, iar consumul și investițiile se vor contracta peste așteptări, avertizează Fondul.

 

Într-un scenariu pesimist, avansul economiei globale va încetini la 2,8% atât în 2016 cât și în 2017. ”Efectul real al Brexit se va desfășura treptat, adăugand elemente de incertitudini politice și economice care vor putea fi rezolvate doar pe parcursul multor luni”, afirmă economistul șef al FMI, Maurice Obsfeld, în remarci pregătite pentru un briefing de presă de marți.

Pentru economia britanică, Fondul anticipează o creștere de 1,7% în acest an, sub ritmul de 1,9% estimat în aprilie. Estimarea pentru 2017 a fost redusă cu 0,9 puncte procentuale, la 1,3%. Fondul consideră că impactul Brexit se va concentra în economiile europene avansate, efectul urmând să nu se facă simțit în alte țări, inclusiv în SUA și China.

FMI a reiterat estimarea din iunie pentru economia SUA, privind o creștere de 2,2% în acest an. În cazul zonei euro, instituția financiară anticipează o creștere de 1,6% in 2016, similară cu cea publicată la începutul acestei luni. În cazul Chinei, FMI a îmbunătățit prognoza cu 0,1 puncte, la un avans de 6,6% în 2016, notând că perspectiva s-a îmbunătățit datorită măsurilor de stimulare recente. Fondul a îmbunătățit perspectiva pentru Brazilia și Rusia, chiar dacă ambele economii se vor contracta în acest an.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *