Marea Britanie va avea un nou comisar european, care va conduce lupta împotriva terorismului. Pe cine a numit Juncker

  • Adelina Mitrache
  • 2 august 2016
  • Externe
jean claude junker

În ciuda Brexit, Londra va avea totuși un reprezentant în Comisia Europeană, după ce Jonathan Hill a demisionat luna trecută.

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și-a anunțat intenția la 2 august 2016, de a-i aloca britanicului Julian King portofoliul de comisar pentru securitate, însărcinat cu lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, înlocuindu-l pe precedentul comisar britanic, Jonathan Hill, care a demisionat după votul în favoarea Brexit din 23 iunie.

Potrivit art. 246, subparagraful 2 din Tratatul privind funcționarea UE, noul comisar de naționalitate britanică este numit de către Consiliul UE, de comun acord cu președintele Comisiei, după consultarea Parlamentului European.

Potrivit unui comunicat al CE, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va trimite în cursul zilei de 2 august 2016 o scrisoare președintelui Parlamentului European (PE), Martin Schulz, prin care îl informează de intenția de a-i aloca britanicului Julian King portofoliul de comisar pentru securitate. Aceasta scrisoare este, de asemenea, trimisă în copie și premierului slovac, Robert Fico, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Din momentul în care Consiliul UE consultă formal PE, Sir Julian King va avea statutul de comisar-desemnat. Înainte de numirea sa de către Consiliu, de comun acord cu președintele Comisiei, comisarul propus nu va putea lua parte la reuniunile comisiei.

Cine este Julian King

Julian King

Diplomatul Sir Julian Beresford King s-a născut la 22 august 1964. A absolvit studii de Filosofie și Teologie la St Peter’s College, Oxford și a absolvit Școala Națională de Administrație (ENA – Ecole Nationale d’Administration) din Paris.

Are o vastă experiență în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit (Foreign and Commonwealth Office – FCO): a lucrat în cadrul FCO pe probleme privind America Latină și Europa de Vest (1985-1987); în cadrul FCO pe probleme NATO și de apărare europeană (1990-1994); la sub-secretariatul permanent de stat al FCO (1994-1998), potrivit www.gov.uk.

A fost, de asemenea, reprezentant permanent al Regatului Unit la Bruxelles (1998-2003), reprezentant permanent al Regatului Unit în cadrul Politicii Europene de Securitate Comună (PESC) la Bruxelles (2004-2008).

Din 2008 până în 2009 a lucrat în cadrul Comisiei Europene, fiind adjunctul comisarului european pentru Comerț, Catherine Ashton.

A mai fost ambasador al Regatului Unit în Irlanda (2009-2011) și director general în cadrul Ministerului de Externe, Biroul din Irlanda de Nord (nov. 2011-iun. 2014).

A fost numit director general pe probleme economice și consulare, în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit (iun. 2014-2016).

A devenit ambasador britanic la Paris, începând cu 1 februarie 2016.

Deține distincția de Companion of the Order of St Michael and St George (CMG, 2006) și a primit titlul de Knight Commander of the Royal Victorian Order. (KCVO, 2011).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *