Marea Britanie se îndreaptă spre cele mai slabe performanţe economice trimestriale din ultimii trei ani: Pune în pericol 40.000 de locuri de muncă

  • Adelina Mitrache
  • 9 aprilie 2016
  • Externe
marea britanie

Potrivit celor de la Bloomberg, economia britanică a înregistrat în primele trei luni ale anului cele mai slabe performanţe trimestriale din ultimii trei ani, potrivit celor mai recente estimări, pe fondul incertitudinilor legate de rezultatul referendumului referitor la Brexit şi evoluţia economiei mondiale.

Institutul Naţional pentru Cercetări Economice şi Sociale anticipează un avans al PIB de 0,3% în primul trimestru, jumătate din ritmul consemnat în ultimele trei luni din 2015.

Avansul de 0,3% al PIB ar fi cea mai slabă performanţă a economiei britanice după ultimul trimestru din 2012, când a avut loc o contracţie.

Institutul a publicat estimarea după date care au arătat că deficitul comercial a crescut cel mai mult în ultimii opt ani, precum şi că producţia industrială a scăzut în mod neaşteptat în februarie, cu 0,3%, după o creştere de 0,2% în ianuarie.

Deficitul comerţului cu bunuri şi servicii a atins 13,7 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari) într-o perioadă de trei luni încheiată în februarie, cel mai ridicat nivel după primul trimestru al anului 2008.

În ultimii ani, datele slabe referitoare la comerţ şi producţia industrială au provocat îngrijorări legalte de dezechilibrele din economia britanică.

Viitorul industriei Marii Britanii este cu atât mai incert după anunţul grupului indian Tata Steel referitor la intenţia de vânzare a diviziei neprofitabile din Marea Britanie, care pune în pericol 40.000 de locuri de muncă.

Oficial Naţional de Statistică a anunţat o scădere de 1,8% a producţiei industriei prelucrătoare, în februarie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu un declin de 38% al producţiei de fier şi oţel.

Creşterea economică din ultimele 12 trimestre a fost susţinută de servicii şi cheltuielile de consum.

Fostul economist şef al FMI, Olivier Blanchard, a avertizat vineri că o decizie a britanicilor de ieşire din Uniunea Europeană ar crea incertitudini enorme şi un declin al investiţiilor companiilor, care vor dori să vadă în ce direcţie să se îndrepte.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *