Ultimele Știri

Marea Britanie, atacată. Începe procesul pentru condițiile Brexit

marea britanie 2

Regatul Unit ar putea fi obligat să obțină acordul parlamentului înaintea începerii negocierilor pentru retragerea din Uniunea Europeană. Joi începe la Înalta Curte a Angliei un proces intentat în acest sens.

Reclamanții sunt mulți rezidenți britanici din străinătate și un grup autointitulat Contestația Poporului, în frunte cu reclamantul principal, managerul de investiții Gina Miller. Aceștia susțin că drepturile cetățenilor conform unei legi emise de parlament în 1972, pentru aderarea Regatului Unit la UE în 1973, nu pot fi retrase unilateral de către guvern.

Britanicii consideră însî că acest proces este o tentativă nedemocratică de a întârzia așa-numitul Brexit, după ce premierul Theresa May a anunțat că va declanșa procedurile conform articolului 50 din Tratatul UE înainte de sfârșitul lui martie 2017.

Mulți parlamentari și opoziția, prin vocea purtătorului de cuvânt al Partidului Laburist, Keir Starmer, susțin că referendumul din iunie, la care 52% din voturi au fost pentru retragerea Regatului Unit din UE, nu reprezintă și un mandat de negociere.

Pe de altă parte, investitorii se tem de un Brexit dur, care ar duce la impunerea unor controale stricte pentru imigrare și ieșirea din piața comună, ceea ce ar afecta comerțul și investițiile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*