Marea Britanie, amenințată să părăsească UE cât mai repede. Ce se va întâmpla dacă nu o face

  • Nicoleta Ungureanu
  • 1 iulie 2016
  • Externe
marea britanie uniunea europeana brexit

Marea Britanie este forțată să facă demersurile pentru ieșirea definitivă din Uniunea Europeană, cât mai curând. În mod contrar, nu poate începe negocierile privind acordurile comerciale cu Blocul comunitar.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat negocierile privind acordurile comerciale cu Blocul comunitar vor începe abia după ce Marea Britanie părăsește UE: „Sunt de fapt două negocieri. Mai întâi părăsiţi comunitatea, şi apoi negociaţi noua relaţie, oricare ar fi ea”, a spus aceasta.

După Brexit, Marea Britanie ar deveni „o a treia ţară” în termeni UE, a mai spus aceasta, ceea ce implică faptul că activităţile de comerţ se vor desfăşura în baza normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, până la finalizarea unui nou acord, conform Mediafax.

„Referendumul – de care bineînţeles luăm act şi îl respectăm- nu are niciun efect legal. Mai întâi trebuie să existe o notificare, pe care următorul premier o va face, sper, repede. Şi apoi poate începe acel proces”, a adăugat comisarul european pentru Comerţ.

Pe de altă parte, Chris Grayling, unul dintre liderii grupului politric favorabil ieşirii Marii Britanii din UE, crede că Bruxellesul va accepta negocieri informale cu Londra înainte de invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

„Până la urmă, vorbesc banii şi locurile de muncă”, a afirmat Chris Grayling într-un interviu acordat agenţiei Reuters. „Nu este vorba de Marea Britanie care să bată la uşă şi să spună: «Vă rugăm, noi ce facem?» Aici este vorba de o relaţie comercială foarte importantă pentru Uniunea Europeană”, a subliniat Grayling.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *