Ultimele Știri

Marea Britanie: A fost reales la conducerea Partidului Laburist

Jeremy Corbyn a fost reales sâmbătă, cu o majoritate confortabilă, în fruntea Partidului Laburist din Marea Britanie, în pofida nemulțumirii unor parlamentari moderați ai formațiunii, care susțin că agenda sa de stânga nu poate aduce victoria la alegeri, transmit AFP și Reuters.

jeremy-corbyn

Conform rezultatelor oficiale anunțate la Liverpool, acolo unde are loc congresul partidului, Corbyn, 67 de ani, l-a învins, cu 61,8% din voturi, pe unicul său rival, Owen Smith, un deputat galez cvasinecunoscut în vârstă de 46 de ani.

Victoria lui Corbyn, care era așteptată, lasă deschisă criza care domină Partidul Laburist de un an.

Realegerea îi întărește autoritatea lui Corbyn în partid, extrem de divizat în prezent, și îi va alimenta încercările de a împinge formațiunea și mai spre stânga eșichierului politic — o decizie despre care mulți dintre colegii săi spun că îi va ține pe laburiști departe de putere și le va oferi conservatorilor, aflați în prezent la guvernare, mână liberă în controlarea procesului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, decisă la referendumul de la 23 iunie.

Salutând rezultatul scrutinului, în cadrul căruia a obținut mai multe voturi decât în momentul când a devenit, anul trecut, lider al laburiștilor, Corbyn, un militant anti-austeritate și pro-imigrație, a făcut apel la parlamentarii și ceilalți membri ai formațiunii să fie uniți în lupta împotriva conservatorilor și să aducă o ‘adevărată schimbare’ în Marea Britanie.

„Alegerile sunt pătimașe și deseori dominate de partizanat. Uneori, în tensiunea dezbaterii, se spun lucruri care mai târziu se regretă. Însă trebuie să ne amintim mereu în partid că avem mult mai multe lucruri în comun decât lucruri care ne despart”, a afirmat el într-un discurs în cadrul congresului.

„Haideți să uităm ce a fost și să continuăm împreună munca pe care trebuie să o depunem ca partid”, a mai declarat Corbyn, încercând astfel să aplaneze temerile că realegerea sa va amplifica diviziunea dintre aripile de stânga și, respectiv, de dreapta ale partidului și că ar putea duce la plecarea din formațiune a parlamentarilor de centru.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*