Ultimele Știri

Manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a

Ministrul Sorin Câmpeanu a aprobat cererea Consiliului Național al Elevilor (CNE)

Un nou succes obținut de Consiliul Național al Elevilor (CNE), care reușește tot mai des să-și impună punctul de vedere în discuțiile cu Ministerul Educației. Inițiativa elevilor constănțeni, reprezentanți de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), a dat rezultate: din toamnă, elevii claselor terminale din cadrul ciclului secundar superior vor beneficia de manuale gratuite.

S-a considerat că miniștrii precedenți au încălcat legea educației, refuzând să subvenționeze achiziționarea de manuale pentru elevii claselor a XI-a și XII-a, pe motiv că aceastea nu fac parte din învățământul obligatoriu. Elevii din conducerea CNE au fost de altă părere: manualele gratuite să se asigure pe toată durata învățământului de stat.

Vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Sorin Câmpeanu a anunțat că este de acord cu propunerea reprezentanților CNE. Drept urmare, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, acești elevi vor beneficia de manuale gratuite. Acesta a fost felicitat public de CNE și AEC, într-un comunicat de presă.

Nu mai rămâne decât ca bugetul de stat pe anul 2016 să prevadă alocarea sumei necesare pentru achiziționarea manualelor aferente anului școlar viitor.

CNE a anunțat că va demara negocieri pentru grăbirea implementării acestui drept pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

„Faptul că după patru ani de când Legea Educației nr. 1/2011 e în vigoare ne aflăm în situația în care Ministerul recunoaște și începe demersurile de a respecta dreptul elevilor de clasele a XI-a și a XII-a de a beneficia de manuale gratuite este lăudabil pentru actualul ministru și de condamnat pentru fostele mandate. Important din acest moment e să identificăm mecanismele prin care vor ajunge manualele la elevi și sperăm ca Ministerul Educației să finanțeze cu o sumă corespunzătoare pentru acest an școlar, iar anul viitor să garanteze manuale gratuite pentru toți elevii și toate materiile de studiu. Felicităm Ministerul Educației pentru că a inițiat acest demers normal și așteptat de mult timp”, Horia Șerban Oniță, președinte al Consiliului Național al Elevilor, structură care reprezintă  peste 3,2 milioane de elevi din România.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*