Ultimele Știri

Manipularea rusească prin folosirea tehnicii celui de-al ”25-lea cadru”

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit faptul că posturile de televiziune din Rusia folosesc tehnologia de manipulare numită ”al 25-lea cadru” interzisă de legislația înternațională. Acest lucru a fost anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către șefa serviciului de presă al SBU, Marina Ostapenko, scrie unian.

”Experții noștri au studiat timp de două luni posturile de radio și de televiziune din Rusia, în special postul TV ”Rossia 24”. Aceștia au găsit dovezi incontestabile despre faptul că mass-media rusă recurge la metode periculoase de influență psihologică care formează reacții și atitudini negative. Este vorba, în special, de folosirea tehnologiei celui de-al ”25-lea cadru”. Aceste metode nu sunt interzise doar de legislația internațională ci chiar și de cea din Rusia”, a declarat Ostapenko.

În cadrul conferinței de presă au fost prezentate mai multe fragmente de cadre din timpul jurnalelor posturilor TV rusești cu știri despre Ucraina unde în timpul stop-cadrelor apăreau mesaje de genul: ”Bandiții ucid”, ”Sectorul de Dreapta ucide!”, ”Sectorul de Dreapta este represiv”, ”Garda Națională e ucigașă!”.

Totodată, potrivit lui Ostapenko, experții ucraineni au observat folosirea informațiilor semi-adevărate, pe post de tehnologie de manipulare. În același timp, sunt prezentate în mod repetat informații și imagini negative care abundă în scene detaliate de violență. Ea a conchis că legislația ucraineană, în special cea a audiovizualului, interzice folosirea tehnologiei celui de-al ”25-lea cadru.”

La rândul său, expertul ucrainean în comunicare, Diana Duțik, a declarat că astfel de tehnologii de manipulare amplifică gradul de agresiune al telespectatorului și atitudinea negativă față de Ucraina și de tot ce este ucrainean. În acest mod telespectatorul rus este distras de la probleme  propriu-zise din Rusia, cărora practic nu li se acordă nici o atenție în știrile rusești.

”De facto se folosește retorica de război care este transferată în societate și care ridică nivelul de agresiune al acesteia”, a declarat Duțik.

Ea a adăugat că tezele despre așa-zisul ”nazism” și ”fascism” din materialele din mass-media rusă au început să fie folosite încă până la escaladarea situației din estul Ucrainei, în timpul acțiunilor de protest de pe Euromaidanul din Kiev.

Aceleași canale de televiziune și posturi de radio din Rusia se transmit și pe teritoriul Republicii Moldova, care va avea alegeri parlamentare pe 30 noiembrie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*