Ultimele Știri

Majoritatea șomerilor români au peste 40 de ani

La finalul lui 2015, 56,5% dintre şomerii României aveau peste 40 de ani. Mai bine de jumătate sunt trecuţi de 50 de ani,. Angajatorii sunt reticenţi în angajarea lor pe motiv că învaţă mai greu lucruri noi, se mişcă mai încet şi au mai multe pretenţii. Datele apar  într-un unui studiu publicat de Coaliţia anti-discriminare.

Statisticile arată că peste jumătate din şomerii României sunt trecuţi de 40 de ani.

”Societatea funcţionează pe bază de stereotipuri şi prejudecăţi. Ar fi mult prea simplu, însă, să fie doar atât. Societatea discriminează, nedreptăţeşte, pune la zid fără drept de apel. Pe de o parte se consideră că o persoană este aptă de muncă până la 65 de ani, vârsta de pensionare pentru bărbaţi în România şi în majoritatea statelor europene, iar pe de altă parte, atunci când se fac angajări, companiile resping candidaţii peste 40-50 de ani fără a le mai testa calităţile”

Coaliţia anti-discriminare

Specialiştii spun că, în condiţiile în care găsirea unui loc de muncă nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atât mai dificil pentru cei ai căror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri.

Tocmai de aceea, cei aflaţi la vârsta a doua se confruntă cu situaţii discriminatorii reale legate de serviciu – sunt forţati să se pensioneze mai devreme, le este refuzată formarea profesională pe motiv că nu reprezintă o investiţie pe termen lung sau nu mai sunt reangajaţi dacă rămân fără locul de muncă.

Statisticile Naţiunilor Unite estimează că vârsta medie a populaţiei României va ajunge la 49 de ani în anul 2050, de la 40 de ani în anul 2015.

Legislaţia din România interzice discriminarea pe criterul vârstă în domeniul muncii.

Discriminarea se plăteşte cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică sau cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă vizează un grup de persoane sau o comunitate, potrivit legislaţiei în vigoare. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*