Ultimele Știri

MAI/Analiză ordine publică pentru Crăciunul din 2015

Obiectivul Ministerului Afacerilor Interne de creștere a siguranței cetățeanului a fost atins -Crăciunul 2015 a fost cel mai liniștit și cel mai sigur Crăciun din ultimii 5 ani, iar acest lucru se datorează inclusiv mobilizării și efortului colegilor noștri polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD,se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerului Afacerilor Interne.

craciun

În ziua de Crăciun au fost la datorie 37.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, în misiuni de prevenire a infracționalității, de menținere și asigurare a ordinii publice și de intervenție la evenimente. Față de o zi normală, când media evenimentelor zilnice este de aproximativ 450, în cursul zilei de ieri au fost înregistrate  322 de evenimente.

În ceea ce privește evoluția accidentelor rutiere se constată o scădere a numărului acestora în ultimii 3 ani (cu 15% față de 2013, respectiv cu 7% față de anul trecut), se mai arată în comunicat.

Și numărul persoanelor rănite grav este pe un trend descendent în ultimii 3 ani (mai puțin cu 33% față de 2013, respectiv cu 28% față de 2014).

Faptele de omor au cunoscut un trend descendent (vorbim de o scădere de 8 ori față de anul 2011), tentativele de omor sunt de asemenea sub media ultimilor ani, iar faptele de viol s-au redus considerabil, înregistrând o scădere de 3 ori față de anul 2014.

Nu s-au înregistrat persoane rănite din cauza articolelor pirotehnice

O atenție deosebită a fost acordată și comerțului cu articole pirotehnice, fiind confiscate 37,8 tone de astfel de materiale și constatate un număr de 328 de infracțiuni, 331 persoane fiind cercetate pentru acest tip de fapte.

Nu s-au înregistrat cazuri de rănire ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice și nici distrugeri cauzate de explozia acestora în mod necontrolat.

SMURD – Intervenții la situații medicale de urgență

293 de echipaje de prim-ajutor SMURD au asigurat 870 de intervenții medicale de urgență. Cu ajutorul elicopterelor medicale în zilele de 24 și 25 decembrie au avut loc 10 intervenții prin punctele aero-medicale din București, Constanța și Iași.

3000 de permise reținute, într-o săptămână!

În total, în această săptămână, au fost reținute aproape 3.000 de permise de conducere dintre care 595 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice şi 540 pentru depășirea limitelor de viteză. Numai într-o singură zi a săptămânii trecute, la nivelul întregii ţări au fost depistați și sancționați peste 3.700 de conducători auto care au încălcat regimul legal de viteză.

Totodată, în aceste zile, 2 elicoptere ale MAI au asigurat suportul aerian al misiunilor Poliției Rutiere, traficul fiind supravegheat și monitorizat din aer pe principalele artere, pe zona de centură a Municipiului Bucureşti, precum și pe DN1.

Aceste misiuni aeriene vor continua şi mâine când este de aşteptat să se înregistreze valori mari de trafic.

În ultima săptămână, au avut loc peste 17.200 de intervenții la evenimente

În zilele premergătoare Crăciunului, polițiștii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră au continuat acțiunile de control, fiind aplicate amenzi de aproape 16 milioane de lei, iar valoarea bunurilor confiscate se ridică la 1,2 milioane de lei.

Au fost constatate 3.600 de infracțiuni dintre care 1.953 de natură judiciară, 69 la codul silvic și 980 la regimul circulației rutiere.

Pompierii la datorie

În ultimele șapte zile, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au desfășurat peste 11.500 de intervenții dintre care 6.320 ale SMURD și 440 pentru stingerea incendiilor. În zilele de 24 și 25 decembrie au fost înregistrate cu 25 la sută mai puține incendii față de anul trecut.

De asemenea, pompierii au continuat acțiunile de control pe linia prevenirii incendiilor, aplicând peste 1.700 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Au fost identificate 65 de obiective economice care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu, pentru 5 fiind luată decizia suspendării funcționării.

Aplicație on-line pentru afișarea timpilor de așteptare la frontieră

Pentru românii care vor tranzita punctele de frontieră în aceste zile, le reamintim că pe site-ul Poliției de Frontieră a fost introdusă o secțiune unde este afișată media timpilor de așteptare în toate punctele rutiere de trecere a frontierei, oferind conducătorilor auto posibilitatea de a opta pentru alegerea unui traseu cât mai puțin aglomerat.

Pentru a veni în sprijinul celor care intră sau ies din ţară, începând de astăzi este funcţională o nouă aplicație on-line care poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil, smartphone sau tabletă, cu acces la internet.

Aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps putându-se configura traseul către un anumit punct de trecere a frontierei ce înregistrează valori de trafic scăzute. Timpii de aşteptare din punctele de frontieră sunt actualizaţi în timp real, pe aplicaţie apărând astfel trasee de culoare verde – acolo unde timpii de aşteptare sunt de până în 20 de minute, de culoare galbenă – unde timpii sunt între 20 şi 60 de minute şi culoare roşie – unde timpii de aşteptare sunt de peste 60 de minute.

Aşadar, oricine deţine un telefon mobil cu acces la internet poate avea din timp reprezentarea celui mai bun traseu pentru a tranzita punctele de trecere a frontierei României, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

Menționăm că aceste demersuri de informare a cetățenilor sunt luate în paralel cu măsuri organizatorice de suplimentare a personalului poliției de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcție de dinamica valorilor de trafic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*