Ultimele Știri

Maia Sandu: PD, PSRM şi PCRM au întins o cursă studenților ca să nu poată participa la alegeri

Actuala guvernare consolidată în jurul PD, împreună cu PSRM și PCRM se tem de votul studenților și au decis că aceștia nu vor putea vota la alegerile din 30 octombrie în orașele în care își fac studiile. Aceasta este încă o metodă de fraudare a scrutinului, susține candidatul prezidențial Maia Sandu.

Potrivit acesteia, Pd, PSRM și PCRM au refuzat includerea pe ordinea de zi a Parlamentului a unui proiect de lege, care le-ar fi permis tinerilor să voteze în localitatea unde îşi fac studiile.

„În aceste alegeri studenților li s-a pregătit o cursă. Doar cei care au reședință în Chișinău vor putea să voteze aici, unde studiază, ceilalți vor trebui să meargă la baștină, acolo unde au viza de reședință. Este clar că PD, PSRM și PCRM nu vor ca studenții să voteze în cadrul acestor alegeri. Ei știu că tinerii nu pot fi cumpărați, că tinerii nu pot fi mințiți și tinerii își doresc să aleagă un om onest și corect. Respectiv, încearcă să le pună piedici acestor tineri. Din toate categoriile de populație, tinerii sunt cei mai determinați să plece din țară, dacă situația nu se va îmbunătăți în timpul apropiat. Descurajarea lor de a nu merge la vot este o metodă de ai determina pe tineri să plece din Republica Moldova”, a declarat Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

„Pe data de 13 octombrie curent, o majoritate ad-hoc PD – PSRM – PCRM nu a dorit să accepte punerea pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul de lege inițiat de Valeriu Ghilețchi, care le-ar fi permis studenților să voteze în localitatea în care își fac studiile. Conform proiectului de lege, tinerii ar fi putut vota dacă depuneau o declarație pe proprie răspundere că nu votează în altă parte. Este o procedură absolut normală, având în vedere chiar și situația financiară a studenților, care trebuie să meargă în localitatea de baștină, iar asta presupune cheltuieli”, a mai spus Maia Sandu.

Candidatul prezidențial spune că prin această metodă PD încearcă să-și consolideze oligarhia, însă susține că este nedumerită de ce PSRM, care se declară în opoziție, nu dorește ca tinerii să voteze în orașele în care își fac studiile.

„O atare procedură simplificată pentru studenți a fost introdusă în anul 2013 și a fost aplicată cu succes în cadrul alegerilor parlamentare din 2014. La alegerile prezidențiale nu se face asta deoarece PD vrea să-și consolideze oligarhia. Nu putem înțelege însă de ce socialiștii, care se declară în opoziție, nu vor să dea șansă tinerilor să voteze. Domnule Dodon, vă este frică de studenți?”, a mai spus Maia Sandu.

În context, Sandu a cerut Parlamentului să revizuiască urgent modalitatea de vot și să le permită studenților să voteze acolo unde învață. Aceasta a avut și un mesaj adresat studenților.

„Voi sunteți viitorul acestei țări. Trebuie să decideți dacă scăpăm de sărăcie, mizerie și oligarhie. Puteți merge acasă ca să votați sau puteți merge acasă, până pe 29 octombrie, pentru a lua certificatele de vot. Știu că este un efort în plus, dar acest efort este o investiție în viitorul țării”, a mai declarat Maia Sandu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*