Mai mulți deținuți din Penitenciarul Giurgiu acuză că au fost bătuți cu bestialitate, ca urmare a faptului cu au instigat la proteste

  • Nicoleta Ungureanu
  • 31 august 2016
  • Social

Patru deținuți, încarcerați la Penitenciarul Giurgiu, declară au fost bătuți ”cu bestialitate” din cauza faptului că au instigat la proteste. Aceștia au ca dovezi certificate medico-legale care atestă loviturile primite.

După încheierea protestelor care au avut loc nu numai în Penitenciarul Giurgiu, ci în în întreaga țară, patru bărbați au fost pedepsiți crunt pentru faptul că și-au instigat colegii de închisoare la revoltă. În urma tratamentului aplicat, bărbații au fost transferați de către conducerea închisorii într-un alt loc de detenție.

Bărbații susțin că bătăile au avut loc pe data de 29 iulie, imediat după ora trezirii.

„Fără niciun fel de explicaţii, toţi cei patru deţinuţi aflaţi în cameră am fost încătuşaţi cu mâinile la spate şi trântiţi pe burtă după care agenţii au indicat mascaţilor să ne bată atât pe mine cât şi pe ceilalţi. Am fost bătut cu bestialitate de către mascaţi, încasând lovituri de baston, de scut şi de bocanci cu nemiluita. Am auzit când gardienii le spuneau mascaţilor să mă lovească în special pe mine pentru că «am fost şmecher şi că mă dau şmecher» „, se arată în plângerea depusă de unul dintre deţinuţi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Unul dintre bărbați susține că a fost transferat la Penitenciarul Arad la câteva minute după ce s-ar fi încheiat presupusa bătaie. Pe drumul de la Giurgiu la Arad ar fi fost legat şi ţinut cu capul în jos.

„Arăt că nu am ştiut că voi fi transferat la Penitenciarul Arad şi, de asemenea, arăt că, pe parcursul întregii deplasări, într-o căldură înăbuşitoare de zi de iulie a anului 2016, nu mi-au fost date nici apă, nici mâncare, în condiţiile în care deplasarea a durat zeci de ore. Pe durata deplasării, am stat în poziţia ghemuit, încătuşat la picioare şi cu mâinile încătuşate în faţă şi legate de picioare, ceea ce a sporit înzecit sau chiar însutit chinul la care, cu intenţie, am fost supus”, se mai arată în sesizarea trimisă către Ministerul Justiţiei.

Soția acestuia susține și ea cele spuse, declarând că din cauza loviturilor foarte brutale, bărbatul prezenta sângerări în tălpi.

„Era vânăt din cap până în picioare, era lovit în ultimul hal. Lovit în tălpi cu bastoane, dar lovit până la sângerare, i-a ţâşnit sânge din tălpi. Lovituri în faţă, la ochi. Se vede clar că au fost lovituri de pumni. În timpul loviturilor, nu i s-a spus nimic. Am aflat ulterior, a aflat avocatul, că ar fi instigat el alţi deţinuţi. A fost obligat să se pună în genunchi şi să le ceară iertare pentru comportamentul lui. Are dureri de coloană pentru că i-au sărit cu picioarele pe coloană. Dureri de ficat, de picioare, nu îşi mai simte nici acum degetele de mâini şi de la picioare, unde a fost legat de cătuşe. Cătuşele atât de tare au fost strânse încât i-au intrat în carne. Alţi trei deţinuţi au mai fost bătuţi. Unul de la o cameră alăturată de el. Au intrat peste ei în cameră, bătuţi la fel. S-au întâlnit pe locul de primire deţinuţi. Erau legaţi, bătuţi toţi”, a declarat femeia, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Într-un răspuns pentru agenția Mediafax, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu precizează că, în urma protestelor din iulie, nicio persoană condamnată nu a solicitat îngrijiri medicale.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *