Ultimele Știri

Mai mulți bani pentru imigranții care vor ajunge în România. Fiecare imigrant va primi minim 1.117 lei pe lună

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege prin care se instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate unui solicitant de azil, astfel, sumele plătite de stat pentru hrană au crescut de aproape trei ori, iar cele acordate pentru „alte cheltuieli” au crescut de 10 ori. De asemenea, pentru sezonul cald cheltuielile lunare sunt estimate la 1.117 lei, iar pentru sezonul rece la 1.185 lei, aceste valori urmând să fie aprobate ulterior.

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor, propunere legislativă care ”va contribui la consolidarea juridică a drepturilor solicitanţilor de azil, la creşterea gradului de integrare a beneficiarilor de protecţie internaţională în societatea românească şi, pe de altă parte, la prevenirea cazurilor asociate fenomenelor negative specifice migraţiei ilegale, se arată într-un comunicat de presă al Executivului”.

Potrivit proiectului de lege, solicitanţii de azil ar urma să primească, lunar, câte 300 de lei pentru hrană şi 180 de lei bani de buzunar. Schimbările sunt majore, ținând cont că, potrivit legislaţiei în vigoare, un solicitant de azil primeşte lunar, pentru hrană, 90 de lei şi 18 lei bani de buzunar pe lună.

Refugiaţii vor încasa 450 de lei pentru chiria lunară şi 120 de lei pentru întreţinerea pe timp de vară şi 155 de lei iarna, când costurile sunt mai mari. De asemenea, aceştia ar urma să primească şi bani pentru îmbrăcăminte: 100 de lei pentru sezonul rece şi 67 de lei pentru sezonul cald.

„Măsura are în vedere faptul că solicitanţii de azil sunt cetăţeni străini care din cauza persecuţiilor suferite în ţara de origine, pe motive de rasă, religie, naţionalitate, opinie politică, apartenenţă la un grup social, solicită protecţia altui stat. Prin urmare, aceştia sunt o categorie aparte de străini care din cauza exilului forţat, în marea lor majoritate, se află într-o situaţie precară, din punct de vedere fizic, psihic cât şi financiar, ceea ce impune ca, pe perioada analizării cererii de azil, statul român să le asigure condiţii decente de cazare şi întreţinere în conformitate cu normele Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, se reglementează condiţiile în care vor putea fi dispuse examinări medicale, posibilitatea solicitanţilor de protecţie internaţională de a beneficia de programele naţionale de sănătate, de a avea acces la piaţa forţei de muncă, de a beneficia de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*