Ultimele Știri

Mai mulţi bani pentru deţinuţi. La ce sumă va ajunge cheltuiala, pe care statul o suportă, pentru un pușcăriaș

inchisoare

Statul român ar putea fi obligat să investească mai mult pentru îngrijirea deţinuţilor. Dacă acum se cheltuie 3 lei pe zi pentru hrană, mâncare şi transport, CEDO ne-ar putea obliga să cheltuim în cel mai bun caz 4 euro pe zi, iar în cel mai rău caz 8 euro pe zi.

Totul din cauza condiţiilor din spatele gratiilor. Suma e vehiculată chiar de Raluca Prună, ministrul Justiţiei, care face referire la o eventuală sancţiune din partea CEDO.

Soluţia ar fi construcţia a nouă penitenciare, dar statul nu are bani.

„Din calculele pe care noi le-am făcut, în funcţie de populaţia aflată în detenţie, de 28.000 de persoane, estimările noastre sunt că statul român ar avea de plătit 80 de milioane de euro pentru neconformitatea situaţiei din penitenciar cu standardele minime. Ne-am adresat Curţii, cerând îngăduinţă. Soluţia pe termen lung ar fi construirea sau repararea de penitenciare şi construirea de noi penitenciare. Şi dacă am avea astăzi un miliard de euro, probabil că nu vom avea cele două penitenciare mai repede de şapte ani şi chiar dacă le-am construi, aceste penitenciare ar însemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit de – în jur – 9.000 de locuri, deci nouă ne-ar trebui nouă penitenciare”, a declarat Raluca Prună.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*