Mai multe tipuri de documente au fost eliminate de Guvern. Copiile legalizate devin istorie, iar taxele de timbru vor fi plătite online

  • Nicoleta Ungureanu
  • 19 iunie 2016
  • Social

Guvernul încearcă să debirocratizeze instituțiile și propune, prin intermediul unui proiect OUG, reducerea situațiilor în care se cer copii legalizate după documente, introducerea obgligației de a primi copii și în format electronic, precum și introducerea amenzilor și taxelor de timbru.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale care solicită copia în format fizic pe hârtie după actul de identitate ca şi condiţie pentru furnizarea unui serviciu public vor elimina această cerinţă acolo unde există tehnologia pentru a scana sau pentru a primi şi procesa o copie în format electronic, conform noului proiect.

De asemenea, copiile legalizate vor fi înlocuite cu declarații pe propria răspundere sau cu certificări cu originalul de către funcționar.

Proiectul se referă şi la modalităţile de plată a serviciilor furnizate de instituţii.

”Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice locale au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, amenzilor contravenţionale şi a taxelor şi impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemului electronic naţional de plată, fie prin intermediul altor sisteme de plată, până cel târziu la finalul anului 2018”, se mai arată în documentul Executivului.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sunt obligate să îşi dezvolte capacitatea de furnizare a serviciilor publice electronice şi să îşi elaboreze un plan de dezvoltare al serviciilor electronice în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, precizându-se că orice serviciu public furnizat electronic trebuie adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, fiecare instituție trebuie să aibă disponibilitatea de a furniza electronic documente și să publice o adresă de poștă electronică.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *