Ultimele Știri

Mai multe ONG-uri vor să îi încurajeze pe studenți să reclame abuzurile sexuale

După incidentul de la UMF Iași, mai multe ONG-uri cer Ministerului Educației dai și Sentatelor Universităților din România să introducă modalităție prin care studenții sp reclame fapte de hărțuire sexuală.

În ultima perioadă tot mai multe cazuri de hățuire sexuală a profesorilor asupra studenților au ieșit la iveală. Însă reprezentații ONG-urilor sunt convinși că există mult mai multe cazuri de acest gen doar că tinerii stundenți nu au curaj să le reclame.

Prin urmare prin intermediul unei scrisori deschise către universităţi şi Ministerul Educaţiei, ONG-urile cer să intrpducă modalități prin care studenții să reclame faptele de hărțuire sexuală din partea profesorilor și, de asemnea, cer sancţiuni pentru cadrele didactice vinovate de hărţuire sexuală asupra studentelor sau asupra altor angajate.

Se dorește demararea unor campanii de informare cu privire la hărțuirea sexuală în universități.

„În urma cazului Dumitru Păduraru, cadru didactic la UMF Iaşi, arestat pentru luare de mită, santaj şi tentativă de viol, semnalăm că în universităţi hărţuirea sexuală e parte din experienţa universitară a multor generaţii de studente. Credem că a trecut momentul în care breasla universitară mai poate clama ignoranţă faţă de abuzurile pe care le găzduieşte inclusiv toleranţă faţă de abuzuri de natură sexuală. Pentru a putea identifica cu uşurinţă situaţia de hărţuire sexuală menţionăm că astfel de acte includ: comportamente ca mângâieri, îmbrăţişări, atingeri ale corpului, atingeri într-o manieră sexuală, comentarii nedorite despre viaţa privată sau sexuală a persoanei; propuneri şi avansuri sexuale; trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice şi/sau ameninţătoare; ameninţări, constrângeri, abuz de autoritate prin condiţionarea obţinerii unor beneficii în plan profesional de acceptare a comportamentelor de hărţuire. Hărţuirea sexuală în universităţi se bazează pe diferenţa de putere şi credibilitate ce există între studenţi/studente şi cadre didactice, acestea din urmă fiind protejate de statutul profesional, cât şi de inerţia comisiilor disciplinare”, spun ONG-urile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*