Ultimele Știri

MAI a dat milioane de euro pentru rudele lui Sebastian Ghiță

Raportul pe anul 2013 al Curţii de Conturi, dat recent publicităţii, scoate la lumină numeroase nereguli în cheltuirea banilor publici în instituţiile din toată ţara.

Printre afacerile dubioase cuprinse în raportul oficial se numără şi un contract încheiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu o firmă controală de fratele şi unchiul deputatului Sebastian Ghiţă, patronul România TV. Potrivit publicaţiei “Opinia” din Buzău, MAI a semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call-center (rețeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact).

MAI a plătit firmei 20 milioane lei cu tot cu TVA (aproximativ 4,7 milioane euro). Specialiștii susțin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call-center nu era funcțional, deși contractul a fost încheiat la data de 16 octombrie 2009, cu o durată inițială de 26 de luni.Ulterior, termenul-limită a fost modificat prin 11 acte adiționale până la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractului având ca efect „uzura morală a echipamentelor și a soluțiilor software alese, situație care generează cheltuieli suplimentare de upgradare”.

În a­celași timp, Curtea de Conturi a atras atenția cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanță, garanție și suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanției acordate.În plus „din faptul că sistemul call-center nu este funcțional în prezent, rezultă că nu au fost atinse obiectivele generale prevăzute în caietul de sarcini, respectiv: dezvoltarea managementului informației la nivelul MAI, care să permită tuturor utilizatorilor abilitați accesul la un sistem unic de gestionare a informațiilor la nivelul instituției și creșterea gradului de satisfacție a cetățeanului”, se mai arată în raport.

Firma 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiță (fratele deputatului PSD Sebastian Ghiță), care deține 67,12% din acțiuni, Radu Vasile, cu 24,83% și buzoianul Domente Vasile (unchiul fraților Sebastian și Alexandru Ghiță), proprietar al 8,05% dintre acțiunile firmei, mai scrie publicaţia buzoiană.

domente-ghitaBuzoianul Domente Vasile, unul dintre cei doi acționari ai cunoscutului grup de firme Eximprod, este cu patru ani mai în vârstă decât sora lui, Maria Ghiță, mama mogulului IT & media Sebastian Ghiță. Deși un milionar discret, Domente Vasile deține afaceri extinse în domeniul energetic, clasându-se, potrivit revistelor economice, printre cei mai bogați români care își au domiciliul în Buzău.

Înainte de a cumpăra îm­preună cramele Budu­reasca, în 2008, Sebastian Ghiță și unchiul său au înființat, în 2006, ferma viticolă care le oferea materia primă pentru vinificație: Podgoriile Tohani SRL – denumită ulterior Viile Budureasca SRL. Cramele Budureasca se găsesc în comuna prahoveană Gura Vadului, situată foarte aproape de localitatea Mizil. Însă, Ghiță își începuse activitatea în domeniul producției de vin încă din 2005, când, alături de alți asociați, prin intermediul companiei băcăuane Edelweiss, cumpărase Domeniile Viticole Tohani SRL, firmă care cultiva viță-de-vie pe aceleași dealuri din Prahova.

Afacerile unchiului Domente Vasile se întrepătrund cu cele ale nepotului Sebas­tian Ghiță mult dincolo de struguri și de vin. Potrivit riseproject.ro, patronul cra­melor Budureasca, Domente Vasile, împreună cu fiul său cel mare, Radu Vasile, are parti­cipații de 33 la sută în câteva dintre firmele de IT ale familiei lui Sebastian Ghiță. Este vorba de cele care comercia­lizează servicii de telecomunicații: 2K Telecom, Idilis, accessNet International, NXTEL Solutions. De asemenea, Sebastian Ghiță a fost asociat cu Domente Vasile în mai multe companii care administrau centrale eoliene amenajate în localități din estul țării: GP Land, GP1 Eolian Galați, Băleni Eolian, Cudalbi Eolian, Pechea Eolian, Rediu Eolian, Suhurlui Eolian, Corni Eolian. Legat de profitabilitatea acestora, este suficient să spunem că, în 2011, de exemplu, 75 la sută din Corni Eolian a fost vândută către o companie daneză contra 13,2 milioane de euro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*