Magistrații trimit un memoriu Avocatului Poporului prin care cer sesizarea CCR cu privire la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016

  • Nicoleta Ungureanu
  • 7 septembrie 2016
  • Social

Asociaţia Forumul Judecătorilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor şi Asociaţia Procurorilor au trimis un memoriu către Avocatul Poporului prin care cer sesizarea CCR cu privire la OUG referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016, conform știripesurse.com.

„Plenul Consiliului a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept (…), în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea. Parchetul General a interpretat legea în sensul celor arătate mai sus, prin luarea în considerare a nivelului cel mai ridicat al indemnizaţiilor, inclusiv prin raportare la indemnizaţiile stabilite prin hotărâri judecătoreşti. (…) La fel a procedat şi Inspecţia Judiciară, inspectorul şef având calitate de ordonator de credite. (…) Ministerul Justiţiei s-a opus unei astfel de interpretări, considerând că indemnizaţiile stabilite prin hotărâri judecătoreşti nu pot constitui reper pentru celelalte indemnizaţii, astfel încât „egalizarea veniturilor” se va face fără a exista o raportare la acestea”, se arată în documentul citat.

Guvernul este acuzat că a refuzat punerea în aplicare a dispoziţiilor legale în forma indicată de OUG nr. 20/2016, contrar poziţiei exprimate în totalitatea sa de corpul magistraţilor.

„În esenţă, prin aceste texte introduse prin OUG nr. 43/2016, (…) Guvernul intenţionează să elimine tocmai raportarea la indemnizaţiile stabilite în baza legii, prin hotărâre judecătorească, astfel încât egalizarea indemnizaţiilor să nu se mai facă prin raportare la aceste indemnizaţii, ci doar prin raportare la indemnizaţii stabilite prin lege, şi calculate în înţelesul Ministerului Justiţiei. Procedând astfel, egalizarea salarială vizată de Guvern, potrivit principiului „la muncă egală, salarizare egală” ar trebui să conducă, prin interpretarea bizară a Executivului, la păstrarea inechităţilor”, se mai arată în memoriu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *