Magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea credinţă, excluşi din magistratură şi obligaţi să restituie salariile

Magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea-credinţă, gravă neglijenţă sau nu respectă decizile CCR ar putea fi excluşi din magistratură, fiind obligați să restituie salariile primite ulterior săvârşirii uneia dintre abateri. Pedepsele sunt prevăzute într-un nou proiect de lege, propus de deputatul Daniel Oajdea

Deputatul a declarat că încălcarea respectării și aplicării normelor de drept constituie o răspundere penală civilă sau disciplinară, care nu poate fi lăsată la latitudinea cetățenilor.

”Am depus astăzi o propunere de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede ca magistratul care îşi îndeplineşte cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă atribuţiile sau nu respectă deciziile CCR să fie exclus din magistratură. Mai mult decât atât, toate actele încheiate de cei găsiţi vinovaţi ulterior săvărşirii uneia dintre aceste abateri vor fi nule de drept. Aceştia vor fi obligaţi să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârşirii abaterilor”, a declarat deputatul independent deputatul Daniel Oajdea.

Deputatul Oajdea propune şi ca nerespectarea deciziilor CCR ori a ”prevederilor legale explicite (care nu ridică probleme de interpretare) ori exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă se sancţionează cu excluderea din magistratură şi pierderea tuturor salariale după data săvărşirii abaterii. Magistraţii care au fost excluşi din magistratură în baza acestui alineat nu mai au dreptul la pensia specială acordată magistraţilor”, potrivit proiectului de lege, care prevede şi nulitatea de drept a actelor încheiat de magistraţi după data săvârşirii abaterilor.

Proiectul de lege prevede ca după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile ”statul este obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea—credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii” – cinci ani pentru cazurile în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale şi de opt ani pentru cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate, conform Mediafax.

În prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sancţionat disciplinar într-un interval maxim de un an de la data săvârşirii faptei, a precizat deputatul Oajdea.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *