Magistraţii au amânat decizia privind menţinerea lui Abdeslam în arest

  • Adelina Mitrache
  • 24 martie 2016
  • Externe
Salah Abdeslam

Şedinţa instanţei care urma să se pronunţe joi asupra menţinerii în arest a suspeților de terorism, Salah Abdeslam şi Amine Choukri, a fost amânată pentru data de 7 aprilie, la cererea avocaţilor, a anunţat Parchetul federal belgian, citat de RTBF.

Cu puţin înainte de audiere, avocatul lui Salah Abdeslam, Sven Mary, a declarat că acest vrea “să fie transferat rapid în Franţa”.

De asemenea, el a dat asigurări că suspectul de jihadism “nu era la curent” cu atentatele de marţi, de la Bruxelles.

Autorităţile au impus măsuri excepţionale de securitate la Portalis, clădirea unde se află Parchetul din Bruxelles. Pe trotuar au voie numai persoanele autorizate, iar numeroşi poliţişti, în uniformă, dar şi în civil, au fost postaţi în jurul clădirii.

Teroristul Salah Abdeslam a fost capturat săptămâna trecută la Bruxelles, iar unii experţi cred că acest lucru i-a împins pe membrii celulei islamiste din care făcea parte să comită atentatele de marţi, de pe aeroport şi de la metrou.

Abdeslam le-a spus rudelor şi prietenilor săi, care l-au susţinut cât timp s-a ascuns de autorităţi, că i s-a stricat centura cu explozibil şi că din această cauză nu s-a aruncat în aer în timpul masacrului de la Paris, din luna noiembrie.

Abdeslam ar fi admis, de altfel, în faţa anchetatorilor belgieni că le-a explicat apropiaţilor că a supravieţuit pentru că i s-a stricat bomba, dar susţine că aceasta a fost o minciună. Islamistul afirmă că, de fapt, s-a răzgândit în ultimul moment şi nu a mai vrut să se arunce în aer.

“Este nevoie de prudenţă deocamdată faţă de aceste prime declaraţii”, a avertizat o sursă apropiată anchetei, citată de L’Express.

În ceea ce priveşte cele 130 de victime ale atacurilor de la Paris, teroristul nu şi-a exprimat niciun regret şi, potrivit cotidianului, nu pare să îşi dea seama de gravitatea faptelor de care este acuzat.

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut extrădarea teroristului în Franţa, pentru a fi judecat.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *