Ultimele Știri

Maghiarii își cer drepturile și autonomia printr-un miting de Ziua libertății secuiești

Consiliul Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe va organiza pe data de 10 martie, de Ziua libertăţii secuieşti, un miting în municipiul Sfântu Gheorghe în cadrul căruia participanţii vor cere respectarea drepturilor minorităţii maghiare şi autonomia teritorială a ”Ţinutului secuiesc”.

Preşedintele CNS Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat că adunarea urmează să aibă loc la statuia păsării Turul, un simbol al maghiarilor, care a fost dezvelită anul trecut cu prilejul Zilei libertăţii secuieşti.

Gazda Zoltan a menţionat că participanţii la miting vor adopta o petiţie adresată Guvernului României cu privire la autonomie şi respectarea drepturilor comunităţii maghiare, iar adunarea se va încheia cu un marş până în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe.

Evenimentul este organizat în urma refuzului primarului municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, de a autoriza mitingul CNS de Ziua libertăţii secuieşti din acest oraş. Potrivit acestuia, gestul primarului din Târgu Mureş constituie o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, motiv pentru care CNS va face plângeri către forurile internaţionale.

Primăria Târgu Mureş a avizat doar manifestarea comemorativă de la Monumentul Secuilor Martiri programată pe data de 10 martie, dar nu şi marşul pe străzile oraşului, ca urmare a încălcării Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice la ediţiile anterioare.

Anul trecut, în 10 martie, participanţii la comemorare au adoptat prin urale un manifest prin care se solicita autonomia ţinutului secuiesc, iar la îndemnul organizatorilor, s-au deplasat către Prefectura Mureş pentru a depune documentul. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*