Ultimele Știri

Maghiarii ies în stradă pentru autonomie și steag secuiesc

Peste o mie de maghiari au ieșit în stradă la Sfântu Gheorghe pentru a cere autonomia ținutului secuiesc, autonomie culturală și dreptul de a folosi steagul secuiesc. Acțiunile iredentiste ale liderilor maghiari provoacă dezbinare în rândul localnicilor din județele Covasna și Harghita, și se produce un climat de nervozitate.

Tamas Sandor și Antal Arpad sunt exponenții principali în lupta împotriva integrității teritoriale a României și au cerut în repetate rânduri modificarea articolului unu din Constituție. 

”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, acest articol le pune mari piedici guvernanților de la Budapesta și maghiarilor ce sălășluiesc pe plaiurile dâmbovițene, respectiv cei abonați la ciolanul dulce al puterii. Maghiarii au mărșăluit prin oraș cu steagul Ungariei și steagul ținutului secuiesc, apoi au ținut discursuri. 

Protestele maghiarilor nu impresionează pe nimeni, ei caută la mica înțelegere cu politicienii de la București crearea unei disensiuni între unguri și români pentru ca ei să își poată perpetua nomenclatura. Maghiarii sunt furați de reprezentanții lor mai ceva decât românii, acest lucru îl puteți observa în județele Harghita și Covasna, iar discuțiile cu oamenii simpli vă pot schimba radical opinia în privința acestei probleme.

10154248_333326520125196_3162937298478453760_n

Ce vor iredentiștii maghiari

Petiţie către Guvernul României

Considerăm inacceptabil faptul că Guvernul României folosește puterea pentru a reduce la tăcere, a distruge, a umili şi a pune într-o situaţie disperată minorităţile naţionale. În secolul 21 şi în calitate de membru al Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecută limba şi simbolurile unei minorităţi, liderii minorităţilor sunt ameninţaţi cu închisoarea, se renaţionalizează bunuri şi prin care se instigă împotriva etnicilor maghiari din Transilvania nu este demn de România care, de 25 de ani, a rupt lanţurile unui regim dictatorial, opresiv şi şi-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept şi pentru libertatea exprimării individuale.

În numele locuitorilor Ţinutului Secuiesc cerem Guvernului României următoarele:
1. Prin negarea unor drepturi elementare ale membrilor comunităţii maghiare să nu se provoace confruntări între românii şi maghiarii din Ţinutul Secuiesc!
2. Să fie adoptate legi care să asigure folosirea simbolurilor, păstrarea identităţii, limbii şi culturii comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc!
3. Să se înceteze cu atacurile împotriva steagului, inscripţiilor în limba maghiară şi împotriva imnului maghiar!
4. Să se respecte dreptul de proprietate, să se restituie Bisericii reformate imobilul Colegiului Mikó, precum şi toate acele bunuri care au fost naţionalizate!
5. Să se asigure instituirea un dialog pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc pentru a se putea soluţiona în mod satisfăcător soarta maghiarilor din Ţinutul Secuiesc!
6. Să se asigure maghiarilor din Transilvania autonomie culturală!
7. Să se înfiinţeze secţia în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş!
8. Să se creeze cadrul legal pentru ca limba maghiară să fie recunoscută, pe lângă limba română, limbă oficială regională în Ţinutul Secuiesc!
9. Să se pună capăt boicotării economice a Ţinutului Secuiesc!
10. Minorităţile, astfel şi secuii sunt parte componentă a României, la fel ca şi naţiunea majoritară. Şi noi vrem să trăim aici, şi noi vrem să ne simţim ca acasă în România. Să se ia măsuri ca să nu mai fim consideraţi ca nişte străini toleraţi, ci să fim şi noi cetăţeni cu drepturi depline ai acestei ţări!

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Maghiarii ies în stradă pentru autonomie și steag secuiesc

  1. Gest care ne lezeaza moral pe toti romanii ! Intr-o zi specialaa pentru tara si poporul roman ei in loc sa aclameze fac demonstratie acest gest nu face decat sa se indeparteze tot mai mult de majoritate si sa se izoleze ! Nimeni nu a reusit sa realizeze ceva izolandu-se de majoritate mai ales ca participa 1000 de persoane ceea ce denota ca nu au sustinere nici acolo fiind un grup cu viziuni nerealiste ! RUSINE VOUA !

  2. asa se manipuleaza multimea aia amarata… izolandu-va, automat veti avea si alti sefi, care deja stiu cum sa faca sa-si creasca averile. sefii aia din umbra deja se vad sefi, doar sa se adune gloata si sa iasa in strada.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*