Ultimele Știri

Mafia retrocedărilor de la Buzău a fost trimisă în judecată de DNA

ceteras

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a 12 persoane în legătură cu retrocedarea presupus nelegală a peste 5.000 ha pădure din județul Buzău.

Gheorge Ceteraș cunoscut ca regele retrocedărilor de păduri a fost trimis în judecată de DNA împreună cu alte 11 presoane pentru retrocedarea ilegală a 5.134 de hectare de pădure în Buzău. Toată tranzacția s-a derulat cu ajutorul unui magistrat, a fostului prefect de Buzău Paul Beganu, restul devenind un întreg lanț al corupției. 

Gura Teghii este a treia comună ca suprafaţă din România și se întinde pe 46.550 de hectare. Mai mult de zece la sută au intrat în posesia milionarului. Păduri pe care pusese ochii şi Nicolae Ceauşescu. Procurorii spun că acelaşi sentiment al grandomaniei l-a cuprins şi pe omul de afaceri, care ar fi tras sforile ca să primească 5.134 de hectare de pădure fără să aibă dreptul la ele.

Până în 1948 pădurile aparţineau Societăţii Anonima Forestieră Ardeleană. Au fost naţionalizate, iar în 2003, urmaşii unuia dintre acţionarii societăţii au revendicat în instanţă 9 la sută din suprafaţa de pădure. Magistraţii le-au respins pe bandă rulantă cererea.

Povestea cu iz penal a început în 2011, spun procurorii anticorupţie. Foştii proprietari, sătui de lupta cu autorităţile, vând drepturile de proprietate unui om de afaceri din Ialomiţa, Gheorghe Ceteraş, pentru un preţ care nu este cunoscut. Se vehiculează însă sume cuprinse între 160.000 de euro şi cinci milioane.

Cum s-a schimbat proprietarul, s-au schimbat şi sentinţele judecătorului, care a dat câştig de cauză milionarului. Totul s-ar fi făcut contracost. 250 de mii de euro ar fi primit judecătorul Toader Niculae pentru a da soluţii favorabile în acest caz, susţin procurorii anticorupţie.

Nici comisia judeţeană de restituiri, condusă de fostul prefect de Buzău Paul Beganu, nici cea locală, de la Gura Tighii, nu au contestat decizia.

Procurorii îl suspectează pe miliardar că şi-ar fi cumpărat liniştea cu două milioane de euro. Jumătate din sumă ar fi ajuns la fostul prefect al judeţului Buzău, iar celălalt milion de euro la Irimia Ion, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA.

Gheorghe Ceteraş a vândut în scurt timp pădurile unei firme germane. Profit: 20 de milioane de euro.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

De asemenea, s-a solicitat instanței de judecată instituirea aceleiași măsuri asigurătorii asupra terenului cu vegetație forestieră în suprafață de 5.055,87 ha și confiscarea următoarelor sume de bani, obiect al infracțiunilor de corupție:
-1.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul oficial B.N.R. la data executării, de la inculpatul Irimia Ion,
-1.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul oficial B.N.R. la data executării, de la inculpatul Beganu Paul,
-250.000 euro, echivalentul în lei la cursul oficial B.N.R. la data executării, de la inculpatul Toader Neculae,
-15.000 euro, echivalentul în lei la cursul oficial B.N.R. la data executării, de la inculpatul Lefter Alexandru și
-23.000 euro, echivalentul în lei la cursul oficial B.N.R. la data executării, și 10.000 lei de la inculpatul Feraru Ștefan.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*