Ultimele Știri

MAFIA MEDICAMENTELOR: Ce a descoperit DNA la percheziții

mafia medicamentelor

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au efectuat percheziții maraton la persoane implicate în vânzarea ilegală de medicamente, unele foarte scumpe care pot costa și 20.000 de lei, afirmă surse judiciare.

La cabinetele unor medici implicați în afaceri necurate au fost descoperite cantități mari de medicamente, spun procurorii. 

Anchetatorii au mai găsit și documente legate de sejururile făcute de medici și care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.

Procurorii au ridicat laptopuri și calculatoare care aparțin persoanelor implicate, au adăugat sursele.

În acest dosar, marți au fost efectuate percheziții în București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, faptele fiind săvârșite în perioada 2012 — 2015, conform DNA.

Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu condamnă practicile medicilor corupți și speră ca anchetele DNA să descurajeze astfel de acțiuni ilegale.

„Am făcut o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul şi care să reducă pierderile financiare, că de exemplu introducerea cardului naţional de sănătate şi actualizarea preţurilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a înăsprit condiţiile de acces în cadrul comisiilor de specialitate şi, printr-un ordin, au fost clarificate situaţiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate.

De asemenea, anul acesta, conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urmă cărora să obţină comision pentru îndrumarea pacienţilor către un furnizor sau altul. Astfel de anchete sperăm să descurajeze faptele de corupţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat în comunicat.

Sursele arată că ar fi implicați șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie.

Aceleași surse au susținut că ar fi implicați un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Modalitățile de cointeresare constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în țară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obținerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate în realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacanțe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoționale.

Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*