Ultimele Știri

MAE Rus despre scutul antirachetă: Este de neconceput utilizarea rachetelor balistice în Europa

scut antiracheta

‘Pentru Federația Rusă este de neconceput utilizarea de rachete balistice cu rază medie de acțiune asupra unor obiective din Europa’, a declarat vineri, în timpul unei conferințe de presă, ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, informează agenția de presă TASS.

În opinia Moscovei, ‘acest lucru poate fi făcut doar de teroriști, care prin definiție nu sunt în stare să intre în posesia unor asemenea arme și să le utilizeze’. ‘Exclud decizii guvernamentale pe marginea unui asemenea scenariu’, a spus Riabkov.

În acest context, Riabkov a subliniat că, în opinia Moscovei, ‘Washingtonul folosește în mod artificial argumente în vederea dezvoltării sistemului de apărare antirachetă’ (în Europa). ‘După reglementarea problemelor din jurul programului nuclear iranian, administrația SUA se descurcă tot mai greu cu argumentele și noi vom continua să atragem atenția asupra acestui lucru’, a avertizat ministrul adjunct de externe al Rusiei.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Serghei Riabkov a declarat că, la ora actuală, nu există niciun temei pentru a continua cu SUA dialogul privind reducerea arsenalului nuclear.

‘Nu văd niciun temei pentru a aborda în mod practic problema continuării dialogului cu SUA în ceea ce privește controlul asupra armelor nucleare și continuarea reducerii numărului acestora’, a spus Riabkov.

Diplomatul rus a subliniat că soluționarea acestor probleme nu depinde de cine va fi următorul președinte al SUA, ci de ‘recunoașterea în SUA a faptului că problema dezarmării nucleare nu poate fi discutată în afara unui complex întreg de alți factori ce influențează stabilitatea strategică’.

‘Acești factori nu numai că nu devin mai puțini: ei devin tot mai mulți’, a spus Riabkov.

În replică, un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice afirma că acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

„Ameninţarea balistică la adresa NATO este în creştere. Numeroase ţări deţin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internaţional cu Iranul nu modifică situaţia. Sistemul antirachetă va proteja aliaţii europeni ai NATO de ameninţările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există şi au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia rusă Sputnik.

„Scopul este contracararea tuturor ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antirachetă nu este antirus. Geografia şi fizica nu permit sistemului NATO să doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite în Polonia şi România”, a explicat oficialul NATO.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*