Ultimele Știri

MAE: Cum se pot înscrie românii din diaspora în Registrul Electoral

Madalina-Rosca-Facebook

La 1 aprilie 2016 Ministerul Afacerilor Externe a demarat o etapă foarte importantă din cadrul pregătirilor pentru alegerile legislative programate pentru toamna 2016: înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care se înscriu în Registrul electoral vor putea să voteze fie prin corespondență, fie la una din secțiile de votare care vor fi organizate în afara misiunilor diplomatice.

Cetățenii români din străinătate care nu se înscriu în Registrul Electoral vor putea să își exercite votul numai la secțiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale ale României.

Votul prin corespondență și votul la secțiile de votare organizate în afara misiunilor diplomatice sunt măsuri luate de autoritățile române pentru a elimina disconfortul creat de perioadele lungi de așteptare și aglomerația de la misiunile diplomatice. Sunt metode de vot menite să le ofere românilor din străinătate condiții optime pentru a-și exprima opțiunea electorală.

De aceea facem apel la instituțiile de presă să se alăture acestui proiect de interes public și de a informa comunitățile românești despre ce presupune procedura de înscriere în Registrul Electoral.

În acest sens atașăm acestui apel formularul de înscriere în Registrul Electoral și o serie de bannere realizate de Ministerul Afacerilor Externe menite să informeze cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate cu privire la modalitățile de vot la alegerile parlamentare din toamna 2016.

Informații suplimentare:

Pași de urmat pentru înscrierea în Registrul Electoral:

1. Descărcați de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro Formularul cererii de înscriereîn Registrul Electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare;

2. Completați formularul cu datele dvs. si bifați una dintre cele două opțiuni:

            Vot prin corespondență sau Vot la secția de votare

            3. Anexați copii după documentele care atestă domiciliul sau reședința

4. Cererea + documentele anexate – depuse personal sau transmise prin poștă la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință

       De asemenea, consultați:

Secțiunea dedicată alegerilor din pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe:

http://www.mae.ro/parlamentare-2016

Pagina de web a Autorității Electorale Permanente: www.roaep.ro

Ghidul alegătorului român din străinătate – http://www.roaep.ro/vot_strainatate/vot_strainatate.html

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*