Ultimele Știri

Macovei: Și alte state vor un DNA ca în România

monica macovei MCV

Europarlamentarul Monica Macovei a fost desemnat de Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European să deschidă și să modereze dezbaterea publică pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) care funcționează pentru România și Bulgaria.  La audiere au fost invitați procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.

Monica Macovei afirmă că Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție este extrem de eficient, iar dacă acest mecanism nu funcționa, în România, la ora actuală, nu mai exista DNA. Europarlamentarul consideră că Ministerul Finanțelor din România nu excelează în recuperarea prejudiciilor produse de infractori.

DNA anchetează politicieni, indiferent dacă sunt în opoziție sau la putere, magistrați, oameni de afaceri, chiar și șefi din fotbal. Încă Ministerul Finanțelor nu excelează în recuperarea prejudiciilor.

MCV a fost foarte eficient și cred că ar trebui pus pentru toate statele candidate când vor intra în UE, pentru că nu trebuie să ne așteptăm ca aceste state foste comuniste să facă luptă anticorupție și împotriva fraudei. Nu putem să facem aceste reforme ireversibil, nici România, nici Bulgaria, pentru că în alte state a durat sute de ani.

Problema este voința politică. Cel puțin în România, aici este problema, dacă nu se ridică imunitatea unui parlamentar.

Politicienilor care vor să scape de MCV eu le spun să se oprească pentru că și populația din România și cea din Bulgaria vor ca politicienii care comit infracțiuni și fură bani să plătească,” a declarat Monica Macovei.

Catherine Day, secretar general al Comisiei Europene:

După 8 ani, vedem un progres clar, dar procesul nu s-a încheiat. MCV a fost un stimulent pentru reforme.

A fost un parteneriat util, o cooperare între autoritățile din ambele state (Romania și Bulgaria). 

Analizele noastre se bazează pe o analiză în primul rând a evoluțiilor, așa cum sunt prezentate de statele respective(România și Bulgaria), dar luăm informații și de la celelalte state membre, de la ambasade, de la ONG-uri, avem misiuni în fiecare stat. 

Recomandările noastre se îndreaptă în special către guvernele statelor, dar și către sistemul judiciar.

Ultimul raport privind România arată că în 2015 vor exista niște teste extrem de importante, niște numiri cheie, cum ar fi șeful ANI. Vrem, să lucrăm cu practicienii din domeniu pentru a se armoniza un sistem judiciar în ambele state (România și Bulgaria) cu normele din celelalte state membre UE. 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*