Ultimele Știri

Mac modificat genetic? Producția de heroină s-a dublat

opium

Producția de opiu din Afganistan a fost în crestere în ultimii zece ani, în ciuda tuturor eforturilor de a se eradica acest fenomen. Mai mult în acest an și-au făcut apariția semințe misterioase care dau un randament ridicat, culturile sunt mai puternice și mai dezvoltate dublând aproape cantitatea de heroină existentă pe piață.

Fermierii afgani se pregătesc pentru o recoltă bogată de maci,  deoarece noile semințe promit o producție mare, plantele se dezvoltă mai rapid au nevoie de mai puțină apă și produc mai multă rășină, ingredientul principal în fabricarea heroinei.

Culturi de maci s-au dezvoltat de până la 12 ori față de culturile tradiționale, odată cu invazia americană. Sub interdicția strictă a talibanilor, culturile de maci au fost practic eradicate în anul 2001, dar nivelurile de producție au revenit la normal și chiar au depășit cu mult nivelul de atunci.

Afganistanul furnizează peste 80% din opiumul ilicit din lume – pe o piață mondială estimata la 3 miliarde dolari.  Noul, soi de mac dă un mare randament, fapt ce a îngrijorat autoritățile.

„Aceasta este o mare amenințare pentru toată lumea”, a declarat Gul Mohammad Shukran, sef al departamentului anti -drog din provincia Kandahar pentru Associated Press, menționând că guvernul central nu este capabil să rezolve problema.

Experții cred că până la 40 % din fondurile operaționale ale talibanilor provin din comerțul cu opiu, făcându-l un element cheie al insurgenței lor de circa un deceniu împotriva guvernului de la Kabul.

Originile semințelor modificate genetic nu sunt cunoscute, raportează AP, iar fermierii din Kandahar și Helmand le primesc cu ajutorul unor intermediari, care se ocupă și cu traficul de heroină. 

Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate arată în raportul pentru anul 2014 o producție record, în creștere cu 17% față de anul precedent. În raportul din 2014 al Biroul Inspectorului General Special pentru Reconstrucție din Afganistan a estimat că Statele Unite au cheltuit 7.6 miliarde dolari încercând să stopeze traficul de droguri din Afganistan.

1019396537

Estimările pentru recolta din acest an arată că va depăși în mod semnificativ anul 2014 cu o producție de 8.600 de tone cu până la 7% mai mare în Kandahar și 22% în Helmand, anunță oficialii locali.

Deși cultivarea de mac este ilegală în Afganistan, iar opiu este interzis sub Islam, eforturile de eradicare  nu au avut niciun efect datorită profiturilor colosale. Noile semințe  aduc un stimulent financiar important pentru fermierii afgani, care refuză să cultive cereale.

Bulbii de maci cresc mai mari, se maturizează în trei sau patru luni, mai rapid decât o cultură normală care se dezvoltă în cinci luni, iar bulbii pot fi crestați pentru a extrage rășină de două ori. Astfel, afganii reușesc să scoată o producție aproape dublă față de culturile tradiționale.  

Comerțul cu droguri nu este cea mai mare problemă a Afganistanului, ci dependeța de opium, heroina si alte droguri, a peste 2 milioane de afgani, într-o țară de doar 30 de milioane de oameni.

heroin-addict

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*