„Luptători ISIS au părăsit Siria acum o săptămână pentru a lovi Franța și Belgia.” Oficiali belgieni anunță atentate iminente

franta politie

Teroriști ISIS ar fi părăsit Siria pentru a se deplasa în Europa, unde ar putea comite atentate, a avertizat Organismul de coordonare pentru analiză ameninșărilor din Belgia (Ocam), într-un mesaj trimis tuturor secțiilor de poliție din țară.

Celula antiteroristă belgiană a  trimis un mesaj de alertă polițiștilor prin care sunt avertizați în legătură cu atacuri teroriste iminente, relatează La Derniere Heure. „Luptători ISIS au părăsit Siria în urmă cu o săptămână pentru a intra în Europa prin Turcia și Grecia, pe mare, fără pașaport. Acești combatanți ar uma să se separe în două grupuri, unul către Belgia, celălalt către Franța, pentru a comite atentate”, se arată într-un mesaj al celulei antitero belgiene destinat polițiștilor, relatează sursa citată. Militanții islamiști s-ar afla deja în posesia armelor necesare și „acțiunea lor ar fi iminentă”, mai avertizează textul.

În ceea ce privește amenințarea pe teritoriul belgian, trei obiective sunt menționate în special: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant (nelocalizat) al unui lanț american fast-food și o țintă polițienească de tipul unui comisariat (nelocalizat). De altfel, pe fondul menținerii de către Ocam a nivelului “3, grav” de alertă teroristă în Belgia, care corespunde unei amenințări “posibile și probabile”, instituită pe perioada Ramadanului, Centrul de criză de la Bruxelles a recomandat de săptămâna trecută autorităților administrative și celor de “pe întregul teritoriu” să ia în considerare posibilitatea de a “menține, amâna sau anula evenimente majore pe teritoriul localităților lor”.

În acest sens, Ocam amintește că armele și explozibilii din posesia celulei responsabile de atacurile din 22 martie „nu a fost găsite” Ca importanți factori de risc, Ocam indică apropiata implicare belgiană în atacurile aeriene în Siria de la 1 iulie, incertitudinea privind „unii dintre jihadiștii noștri în zona Siria/Irak”, precum și eșecurile suferite de Statul Islamic în teatrul de război. În acest context, Ocam insistă că „există celule în adormire ale Statului Islamic în Europa”. În opinia serviciilor secrete belgiene, „Franța rămâne ținta predilectă a SI”, dar „nu se poate exclude ca acestea (celulele jihadiste) să încerce să comită unul sau mai multe atentate în Belgia”.

La Derniere Heure remarcă faptul că lista cu potențiale ținte, menționată în notă, este cu mult mai mare, printre acestea figurând familia regală, mai mulți miniștri, porturi și aeroporturi, mijloace de transport, peste 15 ambasade și sedii de organizații europene și internaționale, adunări masive de persoane în cadrul Euro 2016 (ecrane gigant în spații publice) etc. Directorul Ocam, Paul Van Tigchelt, a confirmat informația, dar a încercat să o relativizeze. „Ocam primește tot felul de informații. De cele mai multe ori, acestea sunt date brute. Misiunea noastră este ca, în colaborare cu partenerii noștri, să le contextualizăm, să le analizăm și să le verificăm fiabilitatea”. „Pentru moment nu este nevoie să creștem nivelul de amenințare în legătură cu țintele menționate” în text, a dat asigurări acesta.

Ipoteza unor atacuri iminente este întărită și de interceptarea unui mesaj scris în închisoare de Mohamed Abrini, relatează La Dernière Heure. Mohamed Abrini, unul din suspecții-cheie în atentatele de la Paris și Bruxelles, “bărbatul cu pălărie” arestat în aprilie în capitala belgiană, i-ar fi scris un mesaj în arabă lui Marouan El Bal, unicul supraviețuitor al atacului din Verviers, din 2015, în care îl anunță că ” ceva mișcă în Franța”. Mesajul ar fi ajuns în mâinile polițiștilor.

 teroristi atentat belgia bruxelles

Valls: Franța va fi în continuare ținta unor atacuri teroriste

Franța face tot posibilul pentru a preveni atacurile teroriste, însă vor mai exista și altele, a declarat miercuri premierul francez Manuel Valls, după uciderea săptămâna aceasta a unui polițist și a soției sale de către un francez care a jurat credință grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează Reuters.

Valls a afirmat că serviciile de informații și poliția au dejucat 15 atacuri începând cu 2013 și duc o luptă continuă pentru a găsi eventualii teroriști. „Trebuie să strângem lațul și să dăm poliției și serviciilor de informații toate mijloacele de care au nevoie, însă vom asista în continuare la astfel de atacuri”, a declarat el pentru postul de radio France Inter.

„Alte persoane nevinovate își vor pierde viața”, a mai spus el.

Un individ înarmat cu un cuțit a înjunghiat un polițist îmbrăcat în civil luni seara în fața casei acestuia din Magnanville (Yvelines), baricadându-se ulterior în casa victimei. El a fost ucis în asaltul forțelor speciale franceze RAID, care au descoperit la fața locului cadavrul unei femei, soția polițistului ucis, și un copil de trei ani (copilul cuplului), în stare de șoc, dar nevătămat. Atentatul a fost revendicat ulterior de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). În vârstă de 25 de ani, Larossi Abballa a fost condamnat în 2013 pentru participare la o filieră care voia să trimită voluntari pentru jihadul armat în Pakistan.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *