Ultimele Știri

Lupta poporului ucrainean pentru aprobarea Legii Lustraţiei

Poporul ucrainean a avut foarte mult de suferit în timpul regimului dicatorial condus de Viktor Ianukovici, datorită unui grad ridicat al corupţiei la nivel înalt.

În urma răsturnării regimului Ianukovici, revoluţionarii din Euromaidan au cerut o lege a lustraţiei. Noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşhenko a luat act de cererile populaţiei şi creat o Lege a lustraţiei. Legea promovată de preşedintele ucrainean se confruntă cu o opoziţie puternică din partea judecătorilor constituţionali care se opun, şi nu doresc aprobarea acestei legi.

Una dintre obiecțiile Curții Supreme împotriva legii este că ar putea contrazice principiul constituțional al independenței justiției, a declarat Yaroslav Romanyuk, președintele  instanței. Legea urmărește să tragă la răspundere judecătorii care au luat decizii ilegale în timpul Revoluției Euromaidan și pe cei care au fost funcționari de top ai Partidului Comunist și angajați sau agenți ai KGB-ului rusesc, precum și pentru a verifica toți judecătorii care se fac vinovaţi de corupție.

Dmytro Gnap, jurnalist la Ukrainska Pravda, a scris pe Facebook pe 17 noiembrie despre judecătorul Romanyuk fost lider informal al mișcării împotriva legii lustrației.

„Aceştia sunt cei mai corupţi judecători, ei sunt cei care încearcă să blocheze lupta activiștilor Euromaidan. Va trebui să îşi amintească de  Trash Bucket Challenge, practica recentă de a arunca oficiali corupți din epoca Ianukovici în coșuri de gunoi.”

Leonid Yemets, un parlamentar care a susţinut legea lustrației, a criticat, de asemenea, decizia Curții Supreme. „Ei ridică noi bariere şi contină creşterea decalajului  dintre oameni și instanțele de judecată”.

Furia populară este în creştere în Ucraina, iar acţiviştii Euromaidan ameninţă că nu vor sta cu mâinile în sân şi vor lua măsuri împotriva celor care se opun voinţei poporului. În urmă cu câteva luni, zeci de funcţionari sau politicieni corupţi au fost aruncaţi în coşuri de gunoi şi umiliţi în faţa opiniei publice.

Ucraina are un război cu Rusia în zona Donbas, regiunile Donetsk şi Lugansk, iar stabilitatea în zonă este fragilă. Poporul ucrainean este nemulţumit de acţiunile guvernului şi ameninţă cu revolte în masă, iar unităţile militare de voluntari care luptă în estul Ucrainei au ameninţat guvernul şi i-au transmis că acum puterea este în mâinile poporului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*