Ultimele Știri

Lungul drum spre DEMOCRAȚIE

Într-o țară de învingători și învinși, după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, românii vor o schimbare – de la conducere până la economie, de la educație până la sănătate, și de la sclavie până la libertate – vor o nouă viață întreținută de speranța vie că nu vor mai fi nevoiți să părăsească țara, în căutarea unui trai mai bun pe meleagurile occidentale. 

După ce au fost privați de un drept câștigat încă din perioada interbelică, atunci când prin Constituția din 1923, doar bărbații aveau voie să voteze, iar începând cu Constituția din 1938 și femeile aveau acest drept câștigat în urma presiunilor exercitate asupra oamenilor politici ai vremii, însă abrogat, în scurt timp, de regimul autoritar al lui Carol al II-lea, românii zilelor noastre își leagă speranțele de un singur om care ar putea să creeze idealul de libertate și democrație pentru întregul popor, în ciuda impedimentelor întâmpinate la vot, a procedurii antifraudă care a blocat accesul în secțiile de votare din marile capitale ale Europei, ale autorităților „nevinovate” de închiderea urnelor înainte ca toți românii să poată vota, dar și în ciuda partidelor care se urăsc între ele și vor doar puterea oferită de o funcție înaltă în stat.

cozi la votare

Odată cu căderea comunismului, ne-am descătușat de teroare și privațiuni, și ne-am îndreptat pașii spre normalitate, spre democrație. Această perioadă de tranziție ne-a oferit, în schimbul suferințelor pricinuite de regimul comunist, doar o imitație a unui stat de drept. De aceea, de hotărârea noastră depinde însăși soarta țării, care are nevoie de un suflu nou, după zece ani, în care a fost poate prea multă „democrație” pentru unii.

Conducătorii noștri trebuie să știe că România înregistrează o schimbare de mentalitate și urmează exemplul apărut în ziarul Țara Nouă de la 1919 prin care „plugarul acesta a  înțeles ce poate face pentru țară în clipele grele, dar tot atunci a înțeles și ce drepturi se cuvine să aibă el în aceeași țară. […] Și se mai știe iarăși că în ziua când s-a întors acasă sărăcit și distrus, țăranul înălțat prin gloria armelor a refuzat să mai fie rob pe pământul lui”.

rascoala-taraneasca

Pentru că noi reprezentăm forța decisivă și  fundamentală pentru realizarea unei noi Românii, politicienii trebuie trași la răspundere pentru greșelile pe care le comit și atenționați, cu mult curaj din partea noastră, asa cum se întâmpla pe vremea lui I.C.Brătianu, când un simplu țăran putea să i se adreseze președintelui Partidului Național Liberal astfel:

„Domnule Brătianu, să te iau de mână, să facem o plimbare prin mahalalele orașului, să vedeți cum trăiește sărăcimea? Pe urmă să mergem în diverse locuri, să vedem acolo cum trăiesc oamenii desculți, prin tranșee și bordeie”, pentru a îi obliga pe mai marii noștri să vadă realitatea cruntă în care trăim. 

Romani-saraci

Ei, politicienii, trebuie să ne reprezinte așa cum noi decidem, pentru că dezvoltarea democratică a României are nevoie de un nou ideal moral, pentru că: „mai înțelegem și azi, ca și mai înainte, democrația nu numai ca dreptul poporului de a lua parte la cârmuirea țării sale, dar și ca datoria celor chemați de a-l pregăti pentru această sarcină, de a-l lumina pentru ei, în loc de a-l lumina pentru el”, așa cum propovăduia Nicolae Iorga, în trecut.

În acest moment istoric pentru România avem nevoie ca în fruntea poporului să existe oameni cu un larg orizont politic, care să fie animați de un profund patriotism și care să știe să acționeze pentru coordonarea și unirea eforturilor maselor, în vederea atingerii obiectivului urmărit de noi toți: O NOUĂ ROMÂNIE!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*