Ultimele Știri

Lunea Neagră: Bursele din China s-au prăbușit! Bursa de la București în picaj

china

Compozitul Shanghai a închis cu 8,5 la sută pe roșu, deoarece Beijingul nu au reușit să alunge preocupările investitorilor cu privire la încetinirea celei de-a doua economii a lumii. Bursele din China au picat cu 60% față de luna iunie a acestui an și au înregistrat cea mai neagră cădere din ultima decadă.b

55dadafac36188d20a8b458c„Acesta este un adevărat dezastru și se pare că nimic nu îl poate opri,” a afirmat Chen Gang, șeful bazei de investiții din Shanghai, Heqitongyi Asset Management Co, pentru Bloomberg. ”Sper să putem supraviețui.”, a mai declarat acesta.

Piețele asiatice au urmat China și există probabilitatea închiderii forțate a burselor din cauza dezastrului înregistrat, luni 24 august.

Nikkei Japonia a închis cu 4,6 la sută în jos. Hong Kong-ului Hang Seng este cu 5.21 la sută în deficit. Sensex Mumbai este în jos cu peste 4 la sută în comerțul cu întârziere.

 

Efectele au fost simțite și pe piețele europene. FTSE Londra a picat în jos la 2.71 la sută, iar DAX din Germania pierde 2,66 la sută. Rubla rusească a fost lovită de noi minime față de principalele valute, fiind trasă în jos atât de prețul petrolului, dar și datorită crizei din China. Bursa din Franţa a picat cu 4,9%, iar cea de la Frankfurt cu 4,6%. În Europa Centrală, bursa de la Varşovia se afla în declin cu 4,8%, iar cea de la Budapesta cu 5,1%.

Bursa de la București

Scăderea bursei de la Bucureşti s-a accelerat luni în a doua parte a zilei până la 8%, urmând pieţele externe din Europa, iar site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu poate fi accesat, problemele fiind determinate de traficul foarte ridicat.

Moneda rusă a fost cotată la peste 71 de ruble în raport cu dolarul și 81.78 ruble pentru un euro. În ultima lună, guvernul chinez a luat măsuri drastice pentru stoparea declinului pieței de valori. Duminică, agenția de știri Xinhua a raportat că Beijingul ar permite fondului său principal de pensii de stat să investească până la 30 la sută din activele sale nete în acțiuni.

La jumătatea lunii august, Banca Populară a Chinei a devalorizat yuanului pe parcursul a trei zile consecutive, oprindu-se la 4,4 la sută deprecierea per ansamblu. Măsura a fost luată pentru a ajuta exporturile nesigure care au semănat panică în piețele de capital din lume, care poate fi începutul unui nou val de războaie valutare.

Economia Chinei a intrat într-o stare de amorțeală și se prevăd lucruri sumbre în viitorul apropiat. Căderea bursei din China este asemănată cu marea criză declanșată în 1929 care a precedat cel de-al doilea război mondial. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*