Ultimele Știri

FOTO: Lumea invizibilă a persoanelor cu boli mintale din China

boli psihice

Fotograful Yuyang Liu documentează realitatea cumplită a persoanelor cu bolii mintale în China într-un material publicat în revista Time.

Pentru a trăi cu boli psihice în China este ca și cum ai trăi într-o lume invizibilă. Din cele peste 100 de milioane de victime care trăiesc cu o formă de boală mintală în China, 16 la sută sunt clasificate ca severe, potrivit unui raport din 2009 al Centrului Național de Sănătate Mintală din China. Persoanele cu dizabilități mentale din China au parte de un tratament psihiatric inadecvat și trăiesc în condiții inimaginabile, lucru observat și de Liu în timpul investigației.

At Home With Mental Illness

Fotograful chinez Liu Yuyang a scos la lumină această lume invizibilă. El documentat recent viața familiilor paralizate de boli mintale din întreaga provincie sudică Guangdong, una dintre cele mai bogate regiuni ale Chinei. „Adesea o familie este sărăcită din cauza bolii unui membru al familiei,” spune Liu în TIME.

Tânărul Liu a vrut să prezinte ineficiența guvernului chinez în lupta cu salvarea persoanelor cu boli pshice. Liu a devenit conștient de problemă atunci când a primit un buletin de la un centru de Prevenire a Bolilor Cronice dintr-un oraș mic, care a menționat eforturile în ajutorare a celor care se luptă cu probleme de sanatate mintală si a familiilor lor.

At Home With Mental Illness

„Am fost uimit”, spune Liu. ”Am realizat că, deși pacienții sunt în mare parte invizibili în societate, ei și familiile lor trăiesc o viață reală.”

Cu piste oferite de ONG-urile locale și forumuri on-line, Liu a reușit să viziteze șase case unde trăiesc persoane cu boli mintale.

„Nu vreau să fotografieze situația mizerabilă chiar dacă unele dintre fotografiile mele vor transmite în mod inevitabil asta, dar vreau să se concentreze mai mult pe sprijinul între ei și familiile lor, și pentru a capta atenția telespectatorilor în acest fel.

At Home With Mental Illness

Printre acestea, situația familiei Xiao este deosebit de sumbră. Cu o mamă care suferă de boli mintale grave la domiciliu, Xiao, tată a doi copii, trebuie să muncească în fiecare dimineață. Înainte de a pleca, el își lega fiica cu o frânghie atașată la un țăruș de lemn pentru a nu fugi de acasă. Când lucrătorii sociali au descoperit fata, ea nu purta pantaloni.” – spune Liu.

Yuyang Liu a câștigat bursa Ian Parry  pentru fotografiile sale. Bursa Ian Parry poartă numele unui fotojurnalist care a murit în timpul revoluției române din 1989, și este oferit în fiecare an unui fotograf aspirant sub 24 de ani, vârsta la care Parry a murit.

„Premiul este o mare încurajare pentru mine personal”, spune Liu . „Nu sunt atât de mulți fotografi uimitori ca predecesorii mei, și eu sunt foarte fericit pentru a fi inclus în familie.”

At Home With Mental Illness

Jianwen Pang is smoking and peeing in his house. He loves writin

At Home With Mental Illness

15-year-old Zhendong Liang is blowing to help his mother to make

Jiagui Su stands on a ladder to the loft of his adobe where his

At Home With Mental Illness

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*