Ultimele Știri

Lucrurile se complică! Gardienii Revoluţiei din Iran dezmint eliberarea „cu promptitudine” a marinarilor americani

gardienii revolutiei iran

Iranul a reţinut zece membri ai Forţelor Navale ale SUA, după ce două ambarcaţiuni de mici dimensiuni au intrat în apele iraniene din Golful Persic, în urma unor probleme mecanice, au declarat oficiali americani, care au primit asigurări că marinarii şi navele vor fi eliberaţi, relatează BBC News.

CITEȘTE ȘI: Declarația asta îl va scoate cu siguranță din sărite pe Putin: ‘I-aș pune sub PAPUC pe ruși’

Potrivit oficialilor americani, navele Riverine au întâmpinat probleme mecanice marţi şi au fost duse pe insula iraniană Farsi.

Inițial Teheranul a informat că navele şi echipajele vor fi eliberate “cu promptitudine”, conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, pentru agenţia Associated Press.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat miercuri că îi interoghează pe cei zece membri ai Forţelor Navale ale SUA reţinuţi cu o zi în urmă şi au respins informaţiile privind eliberarea lor „cu promptitudine”, relatează Reuters în pagina electronică.

CITEȘTE ȘI: Iranul a reţinut zece marinari şi două nave ale Forţelor SUA

Iranul a reţinut marţi zece membri ai Forţelor Navale ale SUA, după ce două ambarcaţiuni de mici dimensiuni au intrat în apele iraniene din Golful Persic, în urma unor probleme mecanice, au declarat oficiali americani, precizând că au primit asigurări că marinarii şi navele vor fi eliberaţi „cu promptitudine”.

„Dacă, pe parcursul interogatoriilor, vom descoperi că erau într-o misiune de strângere de informaţii, îi vom trata diferit”, a declarat, pentru agenţia Tasnim, Ramazan Sharif, purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului de la Teheran.

Agenţia iraniană de presă Fars susţine însă că marinarii americani “spionau” în apele teritoriale iraniene.

Marinarii – nouă bărbaţi şi o femeie – au fost reţinuţi de Gardienii Revoluţiei din Iran, a precizat Fars.

“Am pierdut contactul cu două ambarcaţiuni de mici dimensiuni ale SUA în drum din Kuwait către Bahrain”, a precizat un oficial din cadrul administraţiei americane.

Incidentul de marţi s-a produs în apropierea insulei Farsi, din mijlocul Golfului Persic.

Potrivit unor oficiali americani, cei zece marinari vor fi eliberaţi cel mai probabil miercuri dimineaţă.

În urma incidentului, secretarul de Stat american, John Kerry, l-a sunat imediat pe ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pentru demararea negocierilor.

Un oficial a precizat pentru AP că John Kerry “a discutat personal cu Zarif pe această temă pentru a ajunge la acest rezultat”.

Kerry şi Zarif au dezvoltat o relaţie personală de-a lungul celor trei ani în care au negociat acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri.

Agenţia conservatoare de presă Tasnim menţionează că navele americane erau echipate cu arme automate.

Gardienii Revoluţiei din Iran au mai avut acţiuni agresive în trecut, în cadrul misiunilor lor de protejare a frontierelor maritime iraniene.

Cincisprezece marinari britanici au fost reţinuţi timp de 13 zile în 2007, după ce au fost capturaţi într-o zonă disputată între Iran şi Irak.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran rămân mari în pofida acordului nuclear încheiat în 2015.

În decembrie, Iranul a efectuat teste cu rachete în apropierea unor nave americane de război şi a altor vase comerciale în Strâmtoarea Hormuz.

Testele au fost “foarte provocatoare”, a apreciat un comandant militar american la acea vreme.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*