Ultimele Știri

Lucrările pe bandă rulantă ale deținuților, în vizorul DNA. Ioan Niculae ar fi scris o carte în 22 de ore

niculae

Se mișcă lucrurile în cazul scriitorilor-deținuți, care semnează performanțe greu de crezut: în mai puțin de 2 ani, 188 de condamnați au scris 400 de așa zise lucrări-ștințifice.

Administrația Națională a Penitenciarelor a sesizat Direcția Națională Anticorupție, după ce s-a constatat că, de exemplu, Ioan Niculae a scris o carte în 22 de ore. În plus, mai mulți parlamentari au depus la Senat un proiect prin care propun eliminarea din lege a articolului care reduce pedeapsa cu o lună pentru fiecare carte scrisă.

Mai mulți senatori au propus ca partea din articolul de lege care dă posibilitatea deținuților să-si scurteze timpul petrecut în spatele gratiilor dacă scriu o lucrare științifică să fie abrogată. Propunerea a fost deja înregistrată la Senatul României și va fi luată în discuție în februarie, când parlamentarii se întorc la muncă.

Este forma cea mai rapidă prin care se poate anula un drept de care unii deținuti ar fi abuzat scriind pe bandă rulantă și 10 cărți, numite lucrări științifice, cu toate că pentru un astfel de material documentat cere timp și acces la surse de informare diverse. Unul dintre beneficiarii acestei prevederi legale este Gigi Becali, care a scris 5 cărți în pușcărie.

Titlurile spun totul despre lucrările științifice concepute de finanțatorul Stelei: Steaua și Becali, Muntele Atos, Patria ortodoxiei, Becali și politica. Începuturile, Iubirea milostivă și mântuitoare, dar și Becali, Parlamentul Europei și Parlamentul României.

Gigi Becali: „Bine mă, dacă zic ei că nu le-am scris, nu le-am scris. Contează pentru mine ce zic ăia? Dacă vor ei, nu le-am scris, cum zic ei.”

Becali nu se opune abrogării acelui articol din lege care le permite deținuților să scrie și să fie eliberați mai repede. El a ieșit cu 5 luni mai devreme cu ajutorul cărților asumate de el.

Gigi Becali: „Asta e legea, dacă vor să schimbe legea, să schimbe legea. Mă bag eu în lege? Dar atât timp cât e legea să o respecte. Când nu mai vor ei legea și vor răutate și când se respecta legea, nu le convine, ca de ce iese omul cu 2 luni, 3 luni de pușcărie mai devreme, că de parcă am fi criminali.”

Practic, parlamentarii care au inițiat modificarea au reușit ca în câteva zile să ia o măsură – simplă – față de Ministerul Justiției care are acest proiect de modificare a legii de mai bine de un an și care nu a făcut nimic.

Ministrul actual, Raluca Prună, nu a găsit timpul necesar să răspundă acestei probleme. Iar declarațiile date până acum în presă nu lămuresc intențiile sale. Ne-a spus că va lua măsuri dacă s-a încălcat legea. Cum? Rămâne de văzut. Însă Ministerul Justiției nu este organ de anchetă, nu este clar ce măsuri ar putea lua. În schimb, despre proiectul de lege aflat în sertar de peste un an, Raluca Prună nu a avut nici răspuns și nici explicație.

Președintele CSM, abia numit în funcție, a părut mai implicat. El a anunțat că a fost cel care a inițiat proiectul de lege care zace la minister și mai mult a spus concret ce măsuri trebuie luate. Mircea Aron propune ca munca de cercetare a deținutului să fie supravegheată și monitorizată de o comisie de specialitate, avizată de Ministerul Educației, care să și evalueze caracterul științific al lucrării.

Daniela Pantazi, purtător de cuvânt C.S.M.: „Urmărim să instituim propuneri de norme clare și de imediat aplicare prin care să se reglementeze situația elaborării lucrărilor științifice de către deținuti în scopul prevenirii abuzului de drept.”

O statistică a Administrației Naționale a Peniteciarelor arată că în 2012 s-au scris în închisori 6 lucrări, în 2013 – 11, în 2014 – 69, în timp ce in 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări științifice. Este de altfel anul în care mai multe persoane cunoscute au ajuns după gratii, condamnate pentru fapte de corupție.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*