Ultimele Știri

Lucian Șova și Iulian Iancu, audiați de DNA în dosarul Greblă

Deputații social democrați, Iulian Iancu și Lucian Șova au fost aduși cu mandat la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul judecătorului constituțional Toni Greblă, și el fost membru și senator al PSD.

Cei doi ar fi fost parte din grupul infracțional constituit de judecătorul CCR, Toni Greblă. Rusia a impus inițial un embargo în 2014 asupra alimentelor produse în statele UE, astfel România nu mai poate avea raporturi comerciale cu Federația Rusă pe acest segment. Apoi la rândul său UE a inițiat o măsură similară. Procurorii afirmă că Toni Greblă a constituit un grup infracțional care a încălcat acest embargou și au livrat mărfuri prin Turcia. Statul turc are relații comerciale cu Federația Rusă, nealiniindu-se sancțiunilor SUA și UE.

Iulian Iancu este preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor și un susținător fervent al tehnologiilor neconvenționale cum ar fi exploatărea gazelor de șist.

Lucian Şova este şi el membru al aceleiaşi comisii şi a fost secretar de stat în Ministerul Economiei, în 2009.

„În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului).

A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul TONI GREBLĂ a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal”, susţin procurorii anticorupție.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*