Lovitură grea! Hollande renunţă la proiectul de a le retrage cetăţenia franceză persoanelor condamnate de terorism

  • Adelina Mitrache
  • 30 martie 2016
  • Externe
hollande

Preşedintele Francois Hollande a declarat miercuri că renunţă la planurile sale de a include în Constituţie o clauză prin care persoanelor condamnate pentru terorism să le fie retrasă cetăţenia franceză, după ce Parlamentul a respins măsura, relatează Reuters.

Renunţarea la acest proiect este o lovitură grea pentru Francois Hollande, care a insistat asupra planului după atentatele islamiste de la Paris, soldate cu 130 de morţi.

“O parte a opoziţiei a fost ostilă revizuirii Constituţiei. Deplâng această atitudine (…). Am decis să pun capăt acestei dezbateri”, a declarat Hollande după şedinţa săptămânală de Guvern.

Iniţiativa a divizat parlamentarii şi a dus la luni întregi de discuţii aprinse în legătură cu ceea ce criticii au descris drept o măsură ineficientă şi pur simbolică.

Hollande a renunţat şi la planul de a introduce în Constituţie regulile stării de urgenţă.

De asemenea, o clauză privind confiscarea paşapoartelor a fost blocată săptămâna trecută, după ce camera superioară a Parlamentului, controlată de opoziţie, a aprobat o variantă diferită a textului faţă de cea adoptată anterior de camera inferioară, unde sunt majoritari socialiştii.

Pentru a modifica legea fundamentală a ţării, ambele camere ale legislativului trebuie să aprobe exact acelaşi text.

Atunci când şi-a prezentat planul, la trei zile după atacurile din 13 noiembrie, Hollande a părut hotărât şi sigur pe succesul său, în condiţiile în care măsurile păreau să se bucure şi de susţinerea opoziţiei de dreapta.

Dar după ce şocul a început să treacă, mulţi, inclusiv aliaţi ai preşedintelui, au început să critice proiectul. “Şeful statului a primit o lovitură chiar din partea prietenilor săi politici”, a explicat fostul premier conservator Jean-Pierre Raffarin. “Autoritatea preşedintelui asupra propriilor sale trupe este pusă sub semnul întrebării”, a adăugat el.

“Va realimenta percepţia că (Hollande – n.r.) este un preşedinte care nu este decis, care nu are autoritate, a cărui mână tremură”, a explicat un reprezentant al institului de sondare a opiniei publice IFOP, Frederic Dabi.

Cea mai importantă consecinţă a diviziunilor interne din partidul lui Hollande a fost demisia ministrului justiţiei, Christiane Taubira, anul acesta. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *