Ultimele Știri

Lovitură de stat în Republica Moldova! Ce pregătesc serviciile secrete ruse pentru România

vladimir putin

Serviciile secrete ruse ar pregăti o lovitură de stat în Republica Moldova, iar atenția României ar putea fi distrasă de grupările extremiste maghiare de pe teritoriul țării.

Există o ‘probabilitate ridicată’ pentru o lovitură de stat în Republica Moldova, lovitură iniţiată de forţele proruse prin coordonarea serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse, avertizează miercuri grupul analitic Da Vinci AG, citat de agenţia de presă Unian.ua.

Potrivit grupului, destabilizarea situaţiei din Republica Moldova ar putea fi urmată de apariţia unor ‘focare regionale de tensiuni, care ar include şi o parte a regiunii Odesa.’ De asemenea, ‘este posibilă destabilizarea situaţiei din România, pe baza factorului etnic’, se spune pe site-ul grupului, davinci.org.ua.

‘Scenariul de forţă în Republica Moldova ar putea actualiza problema ‘caracterului oportun’ al aflării trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei şi întări prezenţa acestora în regiune’, avertizează grupul.

Citește și: Președintele Germaniei, interesat de unirea României cu R. Moldova

În materialul postat pe site se spune că la data de 20 decembrie 2015 la Tiraspol a sosit Gheorghi Meniailo, expert în cadrul Institutului Rus pentru Cercetări Strategice (RISI), deplasarea acestuia având drept scop ‘îmbunătăţirea activităţii Centrului Nistru-Prut al RISI’.

Sub coordonarea general-locotenentului Leonid Reşetnikov, RISI a fost unul dintre autorii strategiei pentru anexarea Crimeei şi ocupării Donbasului.

‘La ora actuală, există toate semnele că se pregăteşte destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, organizarea unei lovituri de stat, înlocuirea preşedintelui Timofti şi iniţierea de alegeri legislative anticipate, în interesul forţelor proruse’, subliniază experţii de la Da Vinci AG.

‘Perioada pentru radicalizarea situaţiei în Republica Moldova şi încercările Rusiei de a strâmtora România în această regiune a fost aleasă în mod avizat. Atenţia aproape a tuturor jucătorilor din regiune este îndreptată spre propriile probleme. UE, şi în primul rând Germania, traversează o criză socio-politică legată de refugiaţi; Turcia se confruntă cu atacuri teroriste; Ucraina este ocupată cu negocierile cu Rusia referitor la zonele sale estice’, afirmă experţii.

Activarea extremiștilor maghiari

‘Pentru a preîntâmpina intervenţia României în conflict, Bucureştiul ar trebui să fie distras spre rezolvarea unor probleme interne critice. Astfel de probleme ar putea fi activizarea grupărilor radicale maghiare de pe teritoriul României, care au legătură cu Rusia’, se mai spune în analiza citată.

În opinia autorilor acestei analize, Rusia ia în calcul destabilizarea situaţiei în Republica Moldova în acelaşi timp cu destabilizarea situaţiei din sudul regiunii Odesa, ceea ce i-ar oferi Kremlinului ‘incontestabile avantaje politice, militar-politice, economice şi logistice pentru a-şi continua planul privind Ucraina’, scrie agerpres.ro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*