Ultimele Știri

Loteria Română anchetată de DNA!

Procurorii anticorupție anchetează contractele încheiate între Loteria Română și compania de stat grec Intralot. Acestă companie deține monopolul contractelor cu Loteria pentru sistemele informatice. Se pare că acest contract de colaborare datează de acum 20 de ani.

Încă nu s-a început urmărirea penală cu privire la o persoană, sunt suspiciuni că s-ar fi săvârșit fapte de corupție. Se pare că în contract nu a fost stabilit un preț fix pentru aparatură ci s-a preferat metoda decontării unui procent din încasările lunare, toate controalele realizate în această perioadă au scos la iveală acelaşi lucru: statul a decontat aceeaşi aparatură de mai multe ori. Pe vremea când era şeful Corpului de Control al premierului în Guvernul Năstase, Victor Ponta a fost în control la Loterie și a ajuns la aceeasi concluzie.

Se pare că în 2003 după demiterea lui Nicolae Cristea, s-a încercat să se încheie contractul cu Intralot, însă fără succes.

Din păcate, cât am fost ministru al Finanţelor, nu am reuşit să reziliez acest contract. Am pus juriştii, au analizat. Am înţeles că şi alţi miniştri de Finanţe au analizat posibilitatea rezilierii şi nu s-a reuşit, pentru că era încheiat beton, cum s-ar zice, cum spun juriştii. Nu exista nicio posibilitate de reziliere”, spune fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomiţianu.

„Nu puteai să reziliezi acele contracte, pentru că prejudiciul, penalităţile pe care Loteria Română ar fi trebuit să le plătească firmei cu care au fost încheiate contractele erau atât de mari, încât am fi băgat Loteria în faliment”, spune și un fost director al Loteriei, Liliana Mincă.

Cel de-al doilea contract cu Intralot a expirat în noiembrie 2013. Deși era de preferat ca atunci să nu se renegocieze contractul, totuși actualul director al companiei, Adrian Mişu Manolache, în loc să organizeze licitaţie publică, a preferat, pentru început, să prelungească prin mai multe acte adiţionale contractul această companie. Pentru simpla gestionare a aparaturii care aparţine Loteriei, Intralot a primit, în ultimele 6 luni 7,5% din încasări.

Tot atunci, premierul Victor Ponta, a spus că nu era în discuție un nou contract cu grecii, totuși acest contract s-a realizat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*