Ultimele Știri

Loteria Română a făcut evaziune fiscală cu ştiinţa autorităţilor

Loteria Română a făcut ani de zile evaziune fiscală cu ştiinţa autorităţilor. 

Prejudiciul de sute de milioane de euro pentru care este urmărită penal Loteria ca instituţie şi grupul de firme Intralot era cunoscut autorităţilor române încă de acum 4 ani. Parlamentul, Ministerul finanţelor şi DNA au primit informări privind taxele pe care Loteria nu le plătea statului, dar au preferat să nu ia nicio măsură.

Mai mult România riscă acum sancţiuni din partea Uniunii Europene, pentru acuzaţia de ajutor de stat mascat.

Un document intrat în posesia jurnaliștilor arată că preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a informat autorităţile române încă din 2011 că Loteria Română încalcă legea, prin utilizarea păcănelelor în sediile sale, fără să plătească impozite. Printr-o adresă trimisă preşedintei Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Parlamentului României, Chiriţoiu informa:

Prin raportul Gărzii Financiare, transmis la ANAF şi DNA, încheiat în acest an se constată faptul că Loteria Română a prejudiciat statul prin neplata taxei aferente jocurilor de tip slot-machine pentru jocul numit videoloterie.”

Contractul prin care era decisă operarea a peste 6.200 de aparate de jocuri de noroc a fost semnat de şefii Loteriei cu grupul de firme elen Intralot în 2003. Documentul cataloga păcănelele drept aparate de video-loterie. Cu alte cuvinte, echipamente pentru care nu se plătesc taxe. Un control din 2010 al Biroului Român de Metrologie Legală a a stabilit însă că pentru respectivele aparate, Loteria trebuie să plătească impozite. Cu toate acestea, instituţia nu a vărsat la buget niciun leu din exploatarea păcănelelor.

Taxa de licenţă era de 2.000 de euro pe aparat pe an, înmulţit cu 6.000 de aparate sunt 12 milioane, înmulţit cu 5 ani înseamnă doar prejudiciu ca taxe la bugetul de stat 60 de milioane de euro. Potrivit legii jocurilor de noroc, când operezi la negru nişte aparate, se confiscă încasările integral. Încasările se ridică undeva la 200 de milioane. Pot să estimez în jur de 300 de milioane”, a declarat fostul consilier Sorin Constantinescu.

Deşi erau la curent cu încălcărea legii de către Loteria Română şi grupul Intralot, autorităţile au decis începerea urmăririi penale abia luna trecută.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*