Londra își pierde titlul de capitală financiară a Europei. Efectele Brexit-ului asupra partenerilor comerciali ai Marii Britanii – FOTO

  • Nicoleta Ungureanu
  • 31 iulie 2016
  • Externe

Referendumul în care s-a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost începutul unor numeroase eșecuri în domeniul financiar: lira a scăzut la minimul ultimilor 30 de ani faţă de dolar, încrederea investitorilor s-a prăbuşit şi se vorbeşte că Londra îşi pierde titlul de capitală financiară a Europei, conform ziarului Capital.

Partenerii comerciali ai Marii Britanii vor fi puternic influențați de Brexit, țara cea mai afectată fiind Irlanda, care a văzut un procentaj de 0,9 puncte procentuale ras pe pe prognozele pe 2016 şi 2017 privind PIB-ul în cele cinci săptămâni de la votul Brexit.

Printre efectele negative care sunt așteptate se numără și scăderea comerţului cu ţările UE, riscul de contagiune anti-UE a altor ţări membre, precum şi efectul incertitudinii generale cu privire la modul cum vor decurge negocierile dintre Regatul Unit şi UE.

Țările din Asia pot vedea doar un efect minim al Brexit-ului asupra previziunilor lor de creştere. Banca din Londra a redus previziunile pe 2017 pentru China la 5,5%, de la 5,8 procente, în urma Brexit-ului, creascându-le din nou la 5,7% pe 15 iulie, după ce ţara a raportat o creştere puternică în al doilea trimestru.

grafic4

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *