Ultimele Știri

Liviu Dragnea anunță o decizie importantă la sfârșitul lunii

Conducerea PSD va lua o decizie finală cu privire la eventualele alianţe pentru alegerile locale la sfârşitul lunii ianuarie, a declarat, vineri, la Piatra Neamţ, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

‘Decizia o vom lua în ultima săptămână a lunii ianuarie după ce vom avea întâlnirea cu grupurile parlamentare. Tot atunci vom avea Comitet Executiv şi un Birou Politic Naţional. Am discutat până acum cu 10 organizaţii şi aceste discuţii continuă. Le transmit cu toată fermitatea că, în următoarele două săptămâni, fiecare preşedinte să vorbească cu activul de partid, cu aleşii PSD, iar când ne vom întâlni, la finalul lunii ianuarie, fiecare să vină din judeţ cu un punct de vedere foarte bine structurat în ceea ce înseamnă politica de alianţe pentru alegerile locale. Deocamdată, nu am luat o decizie finală. Vom lua o decizie pentru a maximiza şansele noastre la alegerile locale pentru că oricum vom avea un alt tip de abordare la alegerile locale şi parlamentare. Decizia va fi una naţională. Discuţiile continuă, sunt foarte multe nuanţe’, a declarat Liviu Dragnea.

Noi reguli la alegerile locale și parlamentare din 2016

Potrivit site-ului Autorității Electorale Permanente (AEP), în 2016, la alegerile locale din iunie și la cele parlamentare din noiembrie va fi utilizat un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Astfel, alegătorii care doresc să își exprime opțiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție și dacă și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin.

În baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale.

De asemenea, poate îndruma alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat, în cazul în care este arondat în altă parte sau nu a fost înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în străinătate și poate înscrie în lista electorală suplimentară.

Pentru implementarea acestui proiect, este nevoie ca minimum 30.000 de persoane să fie instruite pentru a fi operatori ai sistemului, AEP demarând o campanie de recrutare în acest sens.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*