Ultimele Știri

Lista dosarelor penale în care ar fi implicată Elena Udrea

 • Dosarul Microsoft

Elena Udrea este urmărită penal, sub control judiciar, pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, în dosarul Microsoft. Procurorii susţin că aceasta a dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni. Mai exact, soțul de atunci al Elenei Udrea, Dorin Cocoş ar fi primit în 2009 o mită de 9 milioane euro pentru intervenţia sa asupra ministrului Gabriel Sandu, pentru ca societatea Fujitsu Siemens să primească contractul pentru licenţele informatice Microsoft. Din aceşti bani, fosta șefă PMP împreună cu Cocoş ar fi achiziţionat mai multe imobile.

Conform documentelor DNA, contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, rezultă că Elena Udrea cunoştea provenienţa ilegală a banilor întrebuințați pentru achiziţionarea de bunuri comune, dar mai ales că știa de intenţia lui Cocoş de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

Conform Codului Penal, Elena Udrea ar putea primi pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru spălare de bani, iar pentru fals în declaraţii, de la 3 luni la 2 ani cu executare.

 • Dosarul Alina Bica – ANRP

Alina Bica este arestată preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale, fiindcă în perioada 2011, când era sectetar de stat la Ministerul Justiției a făcut parte din Comisia de retrocedări de la ANRP, unde a aprobat restituirea unui teren de 13 ha, supraevaluat cu 68 milioane de euro, către controversatul om de afaceri Gheorghe Stelian, apropiatul lui Dorin Cocoș. Conform anchetei, Bica ar fi primit prin interpuși un teren în Snagov, pe care l-a vândut, parte din bani ajungând la Cocoș. Numele Elenei Udrea apare și el în dosar, mai exact aceasta ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Dacă va fi acuzată de spălare de bani și în acest dosar, Elena Udrea ar mai putea primi încă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

elena-udrea-alina-bica-paris

 • Gala Bute

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a intrat în atenția procurorilor DNA în dosarul organizării Galei Bute, care are ca obiect o fraudă a 2,4 milioane de euro, bani europeni și din bugetul României.

Gala Bute a fost un eveniment sportiv organizat de firma fostului președinte al FR Box, Rudel Obreja, și care a beneficiat de un important sprijin financiar din partea statului. Astfel, mai multe companii din subordinea Ministerului Economiei, condus la vremea respectivă de Ion Ariton, colegul de partid al Elenei Udrea, au sponsorizat “Gala Bute”. Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica și complexurile energetice Turceni şi Rovinari au contribuit la finanţarea galei cu 350.000 de euro. Cererile de sponsorizare au fost făcute în numele Federaţiei Române de Box, dar banii au ajuns la Europlus Computers, firma care a organizat gala, unde unic acţionar era preşedintelui FR Box, Rudel Obreja.

Aceasta este doar o parte din valoarea totală a sponsorizărilor din bani publici, pentru că contractului dintre Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, şi Europlus Computers, a fost, de fapt, de 1,53 milioane de euro fără TVA. Din această sumă oferită de Elena Udrea pentru promovarea brandului turistic în timpul galei, doar 1% din sumă s-a cheltuit legal.

Ion Ariton a fost audiat de DNA în acest dosar, precum și Obreja și mai mulți funcționari din ministerul condus de Elena Udrea, care ar fi declarat că în spatele finanţării Galei Bute cu peste 2 milioane de euro s-a aflat chiar fostul ministru.

Udrea-Bute

 • Dosarul lui Pinalti

În octombrie 2014, Elena Udrea a fost audiată în dosarul de corupţie al lui Gheorghe Ştefan. În calitate de ministru al Dezvoltării Regionale, ea a direcționat bani publici către o firmă a lui Pinalti, care se ocupa de asfaltarea a trei comune din județul Neamț, Gherăești, Tazlău și Drăgănești. Gheorghe Ștefan este acuzat de efectuare de operațiuni financiare și folosirea influenței, pentru lucrări finanțate din bugetul de stat, prin firma sa, fapte petrecute în perioada 2010-2012.

 • Dosarul ALRO Slatina

Deși a fost închis, dosarul ALRO a fost deschis în 2007, pentru suspiciuni de subminare a economiei naționale. Potrivit datelor de la dosar, Grupul Marco, deținătorul fabricii ALRO era acuzat că a reușit să-și creeze o rețea de sprijin atât la Administrația Prezidențială, cât și la Parlament, care să susțină interese rusești din domeniul energiei. Elena Udrea, consilier prezidențial la acea vreme, a fost acuzată că a intervenit pe lângă Theodor Stolojan să-i primească și să-i ajute pe șefii de la ALRO, în cazul achiziției de energie la prețuri derizorii.

 • Săli de sport, bazine de înot și patinoare supraevaluate

Elena Udrea, pe când era șefa Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, a aruncat aproape un miliard de lei pe investiţii inutile pe construcţia a 190 de de săli de sport, 10 bazine de înot şi 2 patinoare arificiale, majoritatea lucrărilor fiind supraevaluate, conform investigației Gazetei Sporturilor. Sălile de sport, de exemplu, care au costat în medie câte un milion de euro, au fost ridicate în mijlocul câmpului sau în sate în care nu există drumuri asfaltate. 

 1. Complexul balnear de la Praid este închis şi acum, chiar dacă lucrările de 3.000.000 de euro au fost finalizate în urmă cu trei ani.
   
 2. Sala de sport din Săcele a costat 3,2 milioane de lei, iar lucrările s-au încheiat într-un an. Sala are un teren de handbal si baschet, 153 de locuri pentru spectatori, vestiare, grupuri sanitare, dar si un cabinet medical. Sala a fost retrocedată, în cele din urmă, din cauza faptului că elevii erau nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la sală. 
 3. Povestea patinoarului din Braşov este, de asemenea, controversată. O firmă apropiată PDL a câştigat dreptul de a construi patinoarul, iar bugetul a crescut de la 3,6 milioane de euro cât aprobaseră consilierii locali, la 10,7 milioane de euro, bani aprobaţi de ministerul condus de Elena Udrea.
  01
 4. Tot în Braşov a răsărit în vremea Elenei Udrea o altă investiţie controversată: modernizarea bazinului Olimpic. Aceasta a costat 29,7 milioane de lei, iar banii au venit de la Compania Naţională de Investiţii. La inceputul lunii iulie, in urma unui control al inspectorilor OPC, s-a hotarat ca activitatea bazinului sa fie suspendata pentru ca au fost gasite mai multe nereguli. Principala problema a fost legata de nerespectarea normelor de contructie a bazinului, in urma lucrarilor de modernizare. Primăria susţine însă că nu există probleme.
   
 5. Elena Udrea s-a lăudat şi cu investiţia făcută la Praid, unde a fost construit un complex balnear de 3 milioane de euro, cu fonduri în proportie de 90% de la Guvern. Numai că nici în ziua de astăzi, după 3 ani de la finalizare, complexul nu este deschis pentru că nu are cine să îl administreze.
 6. Bazinul de Înot din Tulcea, ridicat tot din banii veniţi de la Elena Udrea, a costat peste 6 milioane de lei, deși este comparabil cu o piscină de mărime medie.

În baza tuturor acestor cazuri s-ar putea deschide dosare penale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*