Ultimele Știri

Lira sterlină s-a depreciat după atacurile de la Bruxelles, care ar putea creşte sprijinul pentru Brexit

brexit

Lira sterlină s-a depreciat marţi în raport cu principalele monede, după atacurile de la Bruxelles care ar putea creşte sprijinul pentru Brexit, relatează MerketWatch.

Moneda britanică este în declin cu 1,1%, la 1,4220 dolari pe unitate, fiind pe cale să înregistreze cel mai mare declin consemnat într-o singură zi după data de 22 februarie, zi în care premierul David Cameron a anunţat că referendumul referitor la apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană va avea loc pe 23 iunie.

Euro a urcat cu până la 1,1%, la 79,01 pence pe unitate, de la nivelul de 78,2 pence atins luni seara la New York.

În pofida unui avertisment al premierului Cameron, că atacurile din Bruxelles nu trebuie să fie folosite în scopuri politice, analiştii spun că cele trei explozii produse în Bruxelles vor spori probabil sprijinul pentru separarea Marii Britanii de Uniune.

”Impactul asupra euro a fost limitat. Un impact mai mare este în cazul lirei sterline, pentru că atacurile alimentează retorica pentru Brexit”, a spus Douglas Borthwick, director pentru tranzacţii valutare la compania Chapdelaine.

Analiştii spun că politicienii pro-Brexit se vor folosi probabil de atacuri pentru a susţine întărirea controalelor la graniţă.

”Tabăra Brexit a subliniat faptul că apartenenţa la UE reduce suveranitatea Marii Britanii, iar imigraţia şi controlul graniţelor sunt în centrul argumentelor lor”, explică Marc Chandler, director pentru strategie în domeniul valutar la nivel global, la compania Brown Brothers Harriman.

Pe de altă parte, euro a scăzut cu 0,1%, la 1,1224 dolari pe unitate.

Trei atentate teroriste au avut loc marţi dimineaţă la Bruxelles, două dintre ele la aeroport şi altul la metrou, în care cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 200 au fost rănite.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*