Ultimele Știri

Limba cu cele mai puține cuvinte din lume. Îți ia 30 de ore pentru a o învăța

Toki Pona este limbajul cu cele mai puţine cuvinte din lume, conţinând doar 123. Toki Pona a fost creată în 2001 de către Sonja Lang. Ea şi alţi vorbitori de Toki Pona susţin că numărul redus de cuvinte este de ajuns să exprime aproape orice idee, potrivit Business Magazin. 

Pentru a crea noul limbaj, Lang a lucrat invers, împotriva tendinței generale de a crea un lexicon natural. Ea a început prin reducerea şi consolidarea specificului în general. Economia acestei limbi se realizează reducând gândirea simbolică la elementele sale de bază, fuzionând concepte conexe, iar cuvintele îndeplinesc mai multe funcţii în vorbire.

O persoană are nevoie doar de 30 de ore pentru a o învăţa Toki Pona. Această uşurinţă de a învăţare, o face ideală pentru a putea fi folosită ca  limbă internaţională, care ar putea conecta milioane de oameni de pe tot globul.

Toki Pona are cinci palete de culori: loje (roşu), laso (albastru), jelo (galben), pimeja (negru) şi walo (alb). Precum un pictor, un vorbitor poate combina cuvintele pentru a crea diferite nuanţe. De exemplu, loje walo este roz. Scopul este simplitatea, iar în acest limbaj „simplu” înseamnă „bun”. Ambele concepte sunt combinate într-un singur cuvânt: pona.

„Daca te poţi exprima într-un mod simplu, atunci chiar înţelegi despre ce vorbeşti şi asta e bine”, spune Sonja Lang.

Limbajul este înrădăcinat în viaţa primitivă, în conceptele de bază. Nu există expresii de politeţe (cuvinte precum „te rog” sau „mulţumesc” sunt exprimate, mai degrabă, prin limbajul corporal).

De asemenea, lexicul limbajului prezintă o tendinţă pentru pozitivitate. „Cuvântul pona înseamna tot ceea ce este bun în lume: o banana, un pisoi draguţ etc. Daca îi spun prietenei mele că este „jan pona”, atunci îi transmit că este o persoana bună, un om frumos.”, spune un vorbitor al Toki Pona.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*