Ultimele Știri

Liderul ungar cere teste antidrog pentru jurnaliști

Liderul de la Budapesta, Victor Orban, aduce Ungaria într-o stare ”non-liberală”, în încercările sale de a se apropia de Moscova, iar mai nou acesta a cerut teste antidrog pentru jurnaliști și politicieni. 

Declarația sa a stârnit stupoare în rândul jurnalistilor, dar și în rândul politicienilor. Planul lui Victor Orban a fost catalogat imediat drept un atac asupra libertăților civile și o tentativă cinică pentru a combate popularitatea în scădere. Un alt membru al guvernului său a inițiat un proiect de lege în care se sugerează teste anuale obligatorii pentru copii între 12 și 18 ani, dar inițiativa a fost abandonată aparent.

Într-un interviu acordat la radioului de stat , Orban a declarat că”mafia drogurilor” și traficul de droguri reprezintă o amenințare în creștere și că guvernul său va lupta pentru a combate acest lucru în restul mandatului său, care durează până în 2018.

„Politicienii, jurnaliștii și aceia care dețin poziții  ce pot influența opinia publică trebuie să fie incluși (în testele antidrog), deoarece este clar că cei care consumă droguri nu pot invoca lupta împotriva drogurilor”, a declarat Orban.

„Trebuie să se clarifice acest lucru. Trebuie să anunțăm această luptă, iar mafia drogurilor trebuie să fie scoasă din Ungaria cu pedepsele cele mai draconice și procedurile cele mai precise din partea autorităților”, a mai adăugat liderul de la Budapesta.

Ziariștii și lideri pentru drepturi civile s-au revoltat. Șeful Asociației Jurnaliștilor din Ungaria a declarat că încă este prea devreme pentru a-și expune opinia, dar acest lucru îi amintește de vremuri întunecate.

„În cazul în care devine lege, atunci aș spune că se creează o situație foarte tristă în viață publică maghiară prin aducerea înapoi a conceptului de vină colectivă, o gândire diabolică”, a spus Karoly Toth. Propunerea sugerează că „muncitorii din mass-media sunt un fel de oameni depravați”, a declarat Zsuzsanna Gyongyosi, președintele Asociației Jurnaliștilor Independenți.

Balazs Gulyas, cel care a organizat protestele anti – Orban, a declarat că testele antidrog ar „prezenta jurnaliști ca utilizatori de droguri” și  este un alt efort de a limita libertățile mass-media.

„Este destul de infricoșător că acum guvernul se adresează direct jurnaliștilor”, a declarat Gulyas, un lider  al protestelor împotriva taxei pe Internet. De când a preluat puterea în 2010, Orban a consolidat puterea partidului conservator Fidesz, a înăsprit controlul asupra mass-media și instanțele de judecată încercarcă să distrugă grupările civice independente.

Guvernul Statelor Unite și organizațiile internaționale și-au exprimat îngrijorarea la ceea ce ei văd ca o slăbire a garanțiilor democratice din țară, care aduc o țară ca Ungaria cu 25 de ani înapoi în comunism deși este membră a Uniunii Europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*