Ultimele Știri

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un: Testul de miercuri plasează Coreea de Nord în rangul I al puterilor militare nucleare – VIDEO

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a supravegheat testul cu rachetă balistică lansată de pe un submarin şi a catalogat această acţiune drept “cel mai mare succes” care plasează ţara în rangul întâi al puterilor militare nucleare, a anunţat presa de stat, citată de Reuters online.

“Un test cu rachetă balistică lansată de pe un submarin a fost efectuat cu succes sub îndrumarea comandantului suprem al armatei populare nord-coreene Kim Jong-Un”, a anunţat agenţia oficială KCNA.

“El a catalogat testul ca fiind cel mai mare succes şi cea mai mare victorie”, a mai comunicat KCNA.

“El a remarcat cu mândrie că rezultatele testului au demonstrat de fapt că RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) s-a alăturat rangului întâi al puterilor militare complet dotate cu capacitatea de atac nuclear”, a trasmis agenţia.

O rachetă balistică a fost lansată, miercuri dimineaţă, de pe un submarin nord-coreean, acesta zburând pe o rază de aproximativ 500 de kilometri spre Japonia. Racheta a fost lansată la ora locală 05.30 din apropiere de oraşul de coastă Sinpo, unde, potrivit imaginilor din satelit, se află o bază submarină, au declarat pentru Reuters, oficiali sud-coreeni.

Racheta a ajuns în zona de apărare şi identificare aeriană japoneză pentru prima oară, a declarat Yoshihide Suga, şeful cabinetului premierului japonez.

“Tehnologia nord-coreeană de tip SLBM (care presupune lansarea de rachete balistice de pe submarine) pare să fi progresat”, a declarat un oficial al armatei sud-coreene, pentru Reuters.

Comandamentul strategic al Statelor Unite a anunţat că a urmărit ceea ce părea a fi o rachetă balistică de tip KN-11 lansată de pe un submarin şi a confirmat că aceasta a zburat aproximativ 500 de kilometri.

Ministerul de Externe sud-coreean a condamnat lansarea acestei rachete şi a avertizat cu privire la aplicarea mai multor sancţiuni şi la izolarea şi mai mare a Coreei de Nord, măsuri ce “nu vor face decât să grăbească autodistrugerea acestui stat”.

Lansarea acestei rachete a avut loc în aceeaşi zi în care era programată o întâlnire a miniştrilor de Externe din Japonia, China şi Coreea de Sud la Tokyo.

“Acest lucru reprezintă o ameniţare gravă la adresa securităţii din Japonia şi este un act de neiertat care dăunează în mod semnificativ păcii regionale şi stabilităţii”, a declarat premierul japonez, Shinzo Abe, adăugând că ţara sa a organizat un protest puternic.

Zeci de mii de militari sud-coreeni şi americani au iniţiat, luni dimineaţa, manevre simulând un atac nord-coreean, la care Phenianul a replicat prin ameninţări cu un atac nuclear preventiv. Aceste manevre anuale, denumite “Ulchi Freedom”, sunt în principal o similare pe calculator, dar ele mobilizează de asemenea, 50.000 de sud-coreeni şi 30.000 de americani. În fiecare an, ele provoacă o creştere a tensiunii în pensinulă.

În urma mai multor luni în care au fost lansate rachete nord-coreene, unii experţi sunt de părere că relaţiile intercoreene nu au mai fost atât de tensionate din 1970.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*