Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un: Testul de miercuri plasează Coreea de Nord în rangul I al puterilor militare nucleare – VIDEO

  • Adelina Mitrache
  • 25 august 2016
  • Externe

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a supravegheat testul cu rachetă balistică lansată de pe un submarin şi a catalogat această acţiune drept „cel mai mare succes” care plasează ţara în rangul întâi al puterilor militare nucleare, a anunţat presa de stat, citată de Reuters online.

„Un test cu rachetă balistică lansată de pe un submarin a fost efectuat cu succes sub îndrumarea comandantului suprem al armatei populare nord-coreene Kim Jong-Un”, a anunţat agenţia oficială KCNA.

„El a catalogat testul ca fiind cel mai mare succes şi cea mai mare victorie”, a mai comunicat KCNA.

„El a remarcat cu mândrie că rezultatele testului au demonstrat de fapt că RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) s-a alăturat rangului întâi al puterilor militare complet dotate cu capacitatea de atac nuclear”, a trasmis agenţia.

O rachetă balistică a fost lansată, miercuri dimineaţă, de pe un submarin nord-coreean, acesta zburând pe o rază de aproximativ 500 de kilometri spre Japonia. Racheta a fost lansată la ora locală 05.30 din apropiere de oraşul de coastă Sinpo, unde, potrivit imaginilor din satelit, se află o bază submarină, au declarat pentru Reuters, oficiali sud-coreeni.

Racheta a ajuns în zona de apărare şi identificare aeriană japoneză pentru prima oară, a declarat Yoshihide Suga, şeful cabinetului premierului japonez.

„Tehnologia nord-coreeană de tip SLBM (care presupune lansarea de rachete balistice de pe submarine) pare să fi progresat”, a declarat un oficial al armatei sud-coreene, pentru Reuters.

Comandamentul strategic al Statelor Unite a anunţat că a urmărit ceea ce părea a fi o rachetă balistică de tip KN-11 lansată de pe un submarin şi a confirmat că aceasta a zburat aproximativ 500 de kilometri.

Ministerul de Externe sud-coreean a condamnat lansarea acestei rachete şi a avertizat cu privire la aplicarea mai multor sancţiuni şi la izolarea şi mai mare a Coreei de Nord, măsuri ce „nu vor face decât să grăbească autodistrugerea acestui stat”.

Lansarea acestei rachete a avut loc în aceeaşi zi în care era programată o întâlnire a miniştrilor de Externe din Japonia, China şi Coreea de Sud la Tokyo.

„Acest lucru reprezintă o ameniţare gravă la adresa securităţii din Japonia şi este un act de neiertat care dăunează în mod semnificativ păcii regionale şi stabilităţii”, a declarat premierul japonez, Shinzo Abe, adăugând că ţara sa a organizat un protest puternic.

Zeci de mii de militari sud-coreeni şi americani au iniţiat, luni dimineaţa, manevre simulând un atac nord-coreean, la care Phenianul a replicat prin ameninţări cu un atac nuclear preventiv. Aceste manevre anuale, denumite „Ulchi Freedom”, sunt în principal o similare pe calculator, dar ele mobilizează de asemenea, 50.000 de sud-coreeni şi 30.000 de americani. În fiecare an, ele provoacă o creştere a tensiunii în pensinulă.

În urma mai multor luni în care au fost lansate rachete nord-coreene, unii experţi sunt de părere că relaţiile intercoreene nu au mai fost atât de tensionate din 1970.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *