Liderii români, avertizați să adopte o poziție fermă cu privire la evenimentele din Turcia! 1500 de persoane cer o reacție

Peste 1.500 de persoane din ONG-uri și asociaţii profesionale au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi Ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, în care cer o poziţie fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia, conform Mediafax.

Cetățeni și membri ai unor ONG-uri sau asociații profesionale au semnat o scrisoare deschisă, adresată liderilor români, prin care le cer acestora adoptarea unei poziții ferme în legătură cu evenimentele recente din Turcia.

„Semnatarii scrisorii deschise solicită liderilor diplomaţiei româneşti (preşedintele, premierul şi ministrul de Externe) să ia poziţie faţă de „evoluţiile alarmante din aceste zile din Turcia” şi să acţioneze în concordanţă cu valorile care stau la baza comunităţii transatlantice, din care România face parte. În scrisoare deschisă se reaminteşte că epurarea judiciară a precedat lovitura de stat din 15 iulie – peste 45,000 de poliţişti şi 2,500 de magistraţi au fost transferaţi în 2014 de la posturile lor, o mişcare pe care mulţi au considerat-o o încercare de stopare a investigaţiilor de corupţie şi subminare a independenţei justiţiei”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).

Scrisoarea deschisă a fost semnată, până în acest moment, de 1500 de persoane, precizează UNJR.

Semnatarii scrisorii „subliniază că până în acest moment adresanţii au exprimat public doar speranţa că ordinea publica va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al ţării noastre şi nici un oficial roman nu a exprimat vreo poziţie cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situaţiei din Turcia. Se atrage atenţia că regimul Erdogan a trecut la represalii şi ameninţări care încalcă drepturile omului şi ridică grave semne de întrebare legate de democraţia turcă, în condiţiile în care, oricum, şi anterior evenimentelor de la sfârşitul săptămânii situaţia din Turcia era îngrijorătoare”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *